Ministrul Afacerilor Eexterne Bogdan Aurescu a participat miercuri, 10 noiembrie 2021, la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe pe teme legate de gestionarea pandemiei de COVID-19, găzduită de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Reuniunea a avut drept scop avansarea eforturilor pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 și a reface securitatea sanitară la nivel global.
În cadrul intervenției sale, ministrul Aurescu a exprimat încrederea că schimbul de opinii realizat cu prilejul Reuniunii ministeriale va contribui la dezvoltarea unor acțiuni globale mai eficiente și mai bine coordonate în gestionarea multiplelor provocări generate de pandemia de COVID-19. Șeful diplomației române s-a referit la experiența țării noastre în gestionarea crizei pandemice, context în care s-a evidențiat nevoia de solidaritate și cooperare constante la nivel internațional, drept pre-condiții pentru crearea și utilizarea unor mecanisme tot mai eficiente de răspuns la criză, așa cum este Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, de care beneficiază și România.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat contribuția României la eforturile regionale și internaționale de combatere a efectelor pandemiei, precum faptul că țara noastră a fost primul stat membru UE care a găzduit rezerva strategică de echipamente medicale a Uniunii – RescEU și a facilitat transportul acestora către alte state membre și vecine, accesarea de către România, în premieră, a facilității „Strategic Airlift Capability” a NATO, în scopul transportului de echipamente medicale din Coreea de Sud, precum și misiunile medicale românești în state precum Italia, SUA, Republica Moldova ori Slovacia. Astfel, ministrul român a subliniat, ca lecție învățată în contextul pandemiei, importanța cooperării multilaterale în gestionarea acestei crize, preferabilă tendințelor de auto-izolare sau acțiune unilaterală ce s-au manifestat mai ales la începutul crizei.
În plus, ministrul român s-a referit la politica țării noastre în ceea ce privește sprijinul acordat statelor din regiune și nu numai, evocând donațiile consistente de echipamente medicale ale României către Republica Moldova, precum și donațiile de peste jumătate de milion de vaccinuri către această țară.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la nevoia consolidării rezilienței strategice la nivel național și internațional, pe toate dimensiunile sale, politică, economică, digitală și sanitară. Totodată, ministrul român a subliniat importanța consolidării ordinii internaționale bazate pe reguli și a eforturilor de consolidare a rezilienței democratice, mai ales în contextul intensificării campaniilor de dezinformare, prin întărirea sistemului multilateral și a parteneriatelor între state care împărtășesc viziuni și interese comune. În acest context, a subliniat importanța unui parteneriat transatlantic solid, obiectiv pe care România îl susține pe deplin.
Discuțiile miniștrilor și oficialilor participanți s-au încheiat cu lansarea unei Declarații finale a Reuniunii ministeriale („Chair Statement”), ce reflectă angajamentele asumate de statele participante în ceea ce privește accesul la vaccinuri pe scară largă și extinderea producției de vaccinuri la nivel global, sporirea capacităților de gestionare a crizei COVID-19 prin crearea de platforme care să susțină finanțarea și cooperarea la nivel regional, consolidarea arhitecturii de siguranță sanitară la nivel global și definirea rolului conducerii politice în structurile globale de guvernanță în domeniul sănătății.