“Este foarte important să subliniez din nou angajamentul continuu al României pentru parcursul european al Republicii Moldova, chiar dacă Summitul de la Riga nu a adus acele rezultate vizionare, pe care şi noi şi Republica Moldova, şi poate şi alte state le-au sperat. Totuşi, perspectiva europeană a Rep. Moldova nu o poate lua nimeni Rep. Moldova, pentru că ea intră în codul genetic al cetăţenilor Rep. Moldova”, a subliniat Bogdan Aurescu, în cadrul unei conferințe de presă susținută pe 17 iunie la Chișinău, alături de omologul său, Natalia Gherman.Cu acest prilej, oficialul român a readus în atenție situația școlilor cu predare în limba română din regiunea tranistreană: “Menținem în atenție situația școlilor în grafie latină, a școlilor românești din Transnistria”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu,
Ministrul se află zilele acestea în Rep. Moldova pentru a marca cei cinci ani de Parteneriat Strategic pentru integrare europeană între România şi Rep. Moldova, dar și pentru a inaugura Centrul de Informare al României la Comrat.
“Am deschis Centrul de Informare al României pentru a promova cunoașterea limbii române în entitatea găgăuză, unde am discutat cu doamna bașcan Vlah și despre importanța proiectelor comune și despre extinderea proiectului SMURD, care este un proiect de succes”, a mai subliniat Bogdan Aurescu.
Ministrul Afacerilor Externe a subliniat, în declarația sa, importanţa pe care o are consolidarea voinţei politice a Chişinăului de avansare pe direcţia procesului de reformă, prin aplicarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb: “Este nevoie să menţină ritmul de execuţie a proiectelor de anvergură bilaterale pe care le-am declanşat deja, mai ales cele cu caracter energetic: continuarea gazoductul Iaşi-ungheni, dar şi liniile de conectare electrică, care sunt în curs de proiectare Foarte importantă: menţinerea acestui angajament pentru implementarea Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb”.
În ceea ce priveşte Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, Aurescu a amintit bilanțul realizărilor: am avansat pe mari proiecte de interconectare, energie, gazoductul Iaşi-Ungheni, asistenţă nerambursabilă, proiectul SMURD, asistenţă pentru dezvoltare. Am avut în aceşti cinci ani o cooperare sectorială foarte importantă, iar Acordul de Liber Schimb produce deja efecte.