Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut ieri o întrevedere, în sistem videoconferință, cu reprezentanţii principalelor organizaţii internaţionale evreieşti.
Întrevederea este un exercițiu tradițional de consultare, care are loc, de regulă, în marja participării delegației României la lucrările Adunării Generale a ONU. Segmentul la nivel înalt al celei de-a 75-a sesiuni a AGONU75 se desfășoară pentru prima dată în format online în acest an.
La reuniunea din acest an cu ministrul Bogdan Aurescu au participat reprezentanții conducerilor următoarelor organizații: B’nai B’rith International, World Jewish Congress, Anti-Defamation League, Conference of the Presidents of Major American Jewish Organizations, National Coalition Supporting Eurasian Jews și World Jewish Restitution Organisation.
În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat angajamentul continuu al României în privința combaterii antisemitismului, xenofobiei și intoleranței, țara noastră împărtășind aceste priorități fundamentale atât cu SUA, cât și cu Israelul.
Totodată, a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte respingerea și sancționarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, asumarea trecutului şi condamnarea negării Holocaustului.
Oficialul român a exprimat apreciere față de activitatea organizațiilor evreiești americane în sprijinul valorilor democratice fundamentale și a salutat dezvoltarea continuă, pe baze de încredere și deschidere, a relației cu România.
Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la măsurile legislative recente luate de România care vizează accelerarea procesului de restituire a proprietăților evreiești confiscate abuziv de regimul comunist și, respectiv, creșterea cuantumului indemnizațiilor acordate supraviețuitorilor Holocaustului și a reconfirmat angajamentul Guvernului român pentru implementarea acestora.
Totodată, ministrul Aurescu a subliniat îngrijorarea României față de creșterea discursului de ură și antisemit în contextul crizei sanitare, mai ales în mediul online, și a reiterat condamnarea fermă de către România a acestor evoluții, precum și necesitatea unor măsuri concrete de combatere a acestui fenomen.
Reprezentanții organizațiilor evreiești au salutat demersurile României în ceea ce privește combaterea antisemitismului și asumarea trecutului, cu referire la activitatea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și activitatea României în cadrul IHRA (International Holocaust and Remembrance Alliance), inclusiv pe durata deținerii Președinției-în-exercițiu a organizației, în perioada martie 2016 – martie 2017.
Ministrul Bogdan Aurescu a mai prezentat evaluarea și poziționarea României cu privire la principalele teme de pe agenda internațională și regională, cu accent pe Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, dosarul nuclear iranian, situația de securitate de la Marea Neagră. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, cu acest prilej, principalele concluzii ale vizitei sale oficiale efectuate, în perioada 2-3 septembrie, în Israel și Palestina. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat faptul că România încurajează procesul de normalizare a relațiilor din regiune, cu referire la recentele acorduri dintre Israel și Emiratele Arabe Unite și, respectiv, Bahrain și a punctat faptul că astfel de inițiative de normalizare a relațiilor contribuie la îmbunătățirea climatului de securitate și încredere din regiune, fiind de natură să faciliteze progrese și în dosarul Procesului de Pace.