Site icon TIMP ROMÂNESC

Bogdan Aurescu va inaugura expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu efectuează, în perioada 29-30 septembrie 2021, o vizită oficială în Regatul Spaniei.

Vizita are loc în contextul aniversării, în acest an, a 140 de ani de relații diplomatice dintre România și Regatul Spaniei.

Programul vizitei include consultări politice cu omologul spaniol, ministrul afacerilor externe José Manuel Albares Bueno, și lansarea, alături de acesta, a albumului bilingv aniversar dedicat celor 140 de ani de relații diplomatice româno-spaniole. Întrevederea va constitui un prilej pentru a discuta despre modalitățile de dezvoltare și aprofundare ale relației bilaterale, ridicate în 2013 la nivel de Parteneriat Strategic, precum și pentru un schimb cuprinzător de vederi pe dosarele de actualitate europeană, regională, internațională și de securitate.

De asemenea, ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu va inaugura expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, eveniment de anvergură aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis, și al Majestății Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei.

În cadrul vizitei în Regatul Spaniei, ministrul român al afacerilor externe va efectua, de asemenea, și o vizită la Centrul Satelitar al UE (SatCen) de la Torrejón de Ardoz.

Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” reunește 838 de artefacte de excepție de la 40 de instituții române și 4 spaniole și urmărește evoluția istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie de ani (sec. VIII î.Hr. – sec. VII d.Hr). Expoziția poate fi vizitată, în mod gratuit, în perioada 1 octombrie 2021 – 27 februarie 2022, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Printre piesele arheologice cele mai valoroase se numără: Coiful de aur de la Coțofenești, Rhyton-ul de la Poroina Mare, Brățările dacice din aur, Șarpele Glykon.

Evenimentul face parte din programul de diplomație publică și culturală dedicat aniversării, în anul 2021, a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei, parteneri strategici uniți de rădăcini istorice și culturale, printre care originea latină și personalitatea împăratului Traian. Evenimentul-fanion al anului aniversar al relațiilor diplomatice România-Spania este una dintre cele mai importante expoziții arheologice organizate în afara țării.

Curatorii expoziției sunt Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Arheologie al Spaniei. Expoziția este organizată de  Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada României în Regatul Spaniei, Ministerele Culturii din România și Spania și Ministerul Apărării Naționale al României.

 

Exit mobile version