”Nu am văzut niciun deranj european când Ungaria a început să dea cetățenie pe bandă rulantă, inclusiv secuilor care nu sunt maghiari, deși nu avea niciun drept istoric. Când România propune reîntregirea teritoriului național și când le oferă cetățenia membrilor poporului său, e scandal”, afirmă deputatul Bogdan Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru problemele românilorde pretutindeni.
Reacția sa vine în urma declarațiilor unor oficiali germani care s-au arătat deranjați că România își acordă cetățenie unor cetățeni moldoveni.
”Se vorbește de înființarea Statelor Unite ale Europei. Și de binele general care ne așteaptă de acolo. Uite cum arată el încă dinainte. Nu avem voie, pare-se, să-i recunoaștem ca români pe frații noștri din Basarabia, din teritorii care istoric, lingvistic și spiritual au fost și sunt ale României și care reprezintă din toate punctele de vedere teritoriu românesc. Nu doar că trebuie să bem laptele indicat de alții, acum trebuie să ni se spună și cine sunt sau nu români. Dacă interesele o cer, basarabenii nu mai sunt români, pentru că nu se potrivește cu calculele nu știu cui. Dar limba română mai avem voie să o folosim? Sau trebuie să renunțăm și la ea, ca și la tradiții, pentru că nu sunt ”europene”? Și la ce ar trebui să mai renunțăm pentru liniștea Europei?”, mai arată deputatul, printr-o declarație transmisă www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc
Acesta se arată scandalizat de faptul că ”se solicita să renunțăm la poporul român aflat dincolo de Prut” și de faptul că Germania, un stat căruia i s-a permis reunificarea fără prea multe comentarii, preia acest stindard.
”Dar românii din Basarabia cu ce au greșit ca să fie lăsați pe dinafară? Care este vina lor capitală care să-i condamne la izolare și nerecunoaștere? Și prin ce mai diferă politica Germaniei de cea a Rusiei în privința românilor din Basarabia și a acestui al doilea stat românesc, dacă politicienii nemți vor să-i pună pe basarabeni la index? Germania a mai făcut înțelegeri cu Rusia peste capul nostru iar acum pare a se îndrepta în aceeași direcție”, se mai întreabă deputatul.
El arată că ”românii de dincolo de Prut aparțin de neamul nostru sută la sută” și că ”au dreptul deplin la cetățenia română”.
Diaconu anticipează o opoziția a Germaniei față de reunificarea celor două state românești, ceea ce ar fi, în opinia sa, ”un paradox al drepturilor europene”. În aceste condiții, Diaconu crede că aceasta este cauza pentru care marile proiecte europene sunt tratate cu scepticism, iar ideea Statelor Unite ale Europei întâmpină rezistență.