Cea de-a doua zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române a fost deschisă printr-o sesiune plenară dedicată problematicii europene, invitat de onoare al ministrului afacerilor externe fiind Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton.
În cadrul sesiunii dedicate românilor de pretutindeni, ministrul delegat Bogdan Stanoevici a apreciat faptul că cele mai multe dintre problemele românilor de pretutindeni – atât în diasporă cât și în comunitățile istorice – solicită din plin abilitățile și energiile diplomației noastre.
”Diplomația este unul dintre corpurile de elită ale societății românești, imaginea însăși a României în fața altor națiuni și popoare, dar și a românilor de pretutindeni. Aproape 10 milioane de români trăiesc în acest moment dincolo de granițele României –în diasporă sau în comunități istorice – față de toți aceștia statul nostru și-a asumat o misiune sacră de reprezentare și protejare. Diplomația –în toate formele sale – este prima care vine în contact cu românii de dincolo de granițe”, a adăugat ministrul delegat în cadrul intervenției sale.
În deschiderea sesiunii plenare ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a punctat cele mai reprezentative repere care au marcat mandatul şefei diplomaţiei europene şi în realizarea cărora înaltul demnitar european a avut un rol extrem de important, respectiv: încheierea Acordului de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, esenţial pentru stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest, şi evoluţiile pozitive ulterioare în cadrul dialogului Belgrad-Priştina, şi progresele înregistrate în cadrul negocierilor privind programul nuclear iranian.
Înaltul Reprezentant Catherine Ashton a mulţumit diplomaţiei române pentru contribuţia la realizarea priorităţilor de pe agenda de politică externă a Uniunii Europene şi a trecut în revistă câteva dintre obiectivele care au ghidat mandatul său la conducerea Serviciului European de Acţiune Externă. Pe lângă eforturile de a pune bazele unui serviciu diplomatic al UE puternic, capabil să reflecte şi să proiecteze valorile UE la scară globală, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a menţionat, de asemenea, importanţa demersurilor privind asigurarea păcii şi stabilităţii dincolo de frontierele Uniunii, mai cu seamăîn vecinătatea sudicăşi estică. A salutat şi apreciat contribuţia României ca stat membru UE la consolidarea acţiunii externe a Uniunii Europene.
Oficialul european a insistat asupra importanţei unei abordări comprehensive a provocărilor de pe scena internaţională, bazată atât pe instrumente politice, pe sprijinirea demersurilor de reformă, de consolidare a democraţiei, cât şi pe acorduri de natură economicăşi comercială care să stimuleze procesul de reconstrucţie a statelor sau regiunilor de instabilitate. În acest context, a felicitat România pentru că a fost primul stat membru care a finalizat procedura de ratificare a Acordurilor de asociere şi a Acordurilor cuprinzătoare şi aprofundate de comerţ liber încheiate între Uniunea Europeanăşi Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, moment extrem de important, mai ales în contextul evoluţiilor recente din vecinătatea estică a Uniunii.
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a reconfirmat, de asemenea, faptul că soluţionarea problemelor globale depinde într-un mod esenţial de consolidarea parteneriatului transatlantic care va rămâne un pilon esenţial al acţiunii externe a Uniunii Europene.
Programul Reuniunii a continuat cu o sesiune plenară dedicată Vecinătăţii Estice, cu participarea viceprimului-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova, Natalia Gherman, şi a ministrului Afacerilor Externe al Georgiei, Maia Panjikidze. Sesiunea a fost dedicată unor subiecte precum criza ucraineanăşi efectele sale majore în plan regional şi internaţional, susţinerea aspiraţiilor europene ale R. Moldova, Georgiei, Ucrainei, respectiv politica de ansamblu a UE faţă de spaţiul estic. În context, cei trei miniștri de externe au exprimat profunda îngrijorare pentru evoluțiile în curs din estul Ucrainei.