La solicitarea membrilor Comisiei pentru problemele românilor de pretutindeni a Camerei Deputaților, ministrul delegat Bogdan Stanoevici, împreună cu directorul general DPRRP, Alina Hagima, au fost prezenți astăzi (25 martie 2014 – n.r.) la ședința comisiei, pentru a prezenta un raport al activităților departamentului pe care îl conduce și pentru a-i informa pe parlamentari asupra priorităților pe care le are în vedere pentru perioada rămasă din acest an, precum și asupra direcțiilor strategice pe termen mediu și lung.
Mircea Lubanovici, președintele Comisiei, a exprimat interesul deputaților pentru aceste comunități, subliniind că în această comisie se regăsesc cei mai mulți deputați ale căror colegii se află în afara granițelor. ”Am considerat că trebuie să avem o întâlnire pentru a vă spune că avem nevoie să colaborăm pe cât mai multe paliere și avem nevoie să cunoaștem programul Dvs., cum vedeți Dvs. îmbunătățirea relației românilor din afară cu instituțiile statului și cu instituția pe care o reprezentați. Vrem de la început să construim o relație sănătoasă, în beneficiul românilor din afara țării”, a spus Lubanovici.
Ministrul Bogdan Stanoevici a apreciat nevoia unei astfel de consultări și că un astfel de raport este necesar, cu atât mai mult cu cât se consideră, în continuare, un român de pretutindeni. ”Că scrie pe ușa mea ministru, este doar o trecere în timp. M-aș bucura ca după ce în locul meu va veni altcineva să poată continua și să rămână ceva în urmă. Totdeauna am fost adeptul continuității, iar lucrurile bune trebuie să continue”, a spus Stanoevici, subliniind că strategia nu se face de azi pe mâine, ci pe termen mediu și lung, și că în acest moment sunt foarte multe proiecte deja începute.
Printre altele, ministrul s-a referit la comunitățile din jurul granițelor – Rep. Moldova, Serbia, Ucraina – precizând că există o preocupare pentru modernizarea rețelei de școli și biblioteci și pentru dezvoltarea mass-media de limbă română din comunitățile de români din străinătate, aceasta fiind, de altfel, una dintre solicitările venite din partea comunităților. De asemenea, sunt avute în vedere cursurile de pregătire pentru mediul asociativ și mass-media, precum și întărirea capacității administrației locale de a oferi servicii de calitate pentru românii din afara granițelor, o altă problemă des semnalată departamentului.
Pe lista programelor avute în vedere de DRP, se mai află parteneriatele pe termen lung pentru susținerea caselor de cultură, ministrul apreciind că fenomenul cultural este liant foarte puternic în comunitățile de români și facilitează dialogul.
Stanoevici a menționat că Departamentul are în vedere proiectele colective, pe termen lung, remarcând că între diversele asociații românești din afara granițelor începe să apară colaborarea, lucru pe care l-a observat cu prilejul recentelor întâlniri pe care le-a avut cu reprezentanții diferitelor organizații de români din străinătate.
Dotarea cu logistică a sediilor diferitelor organizații românești din străinătate este o altă prioritate menționată de ministrul Stanoevici.
Problema organizării Congresului Românilor de Pretutindeni a fost abordată în discuțiile dintre ministru și membrii comisiei, ambele părți declarându-se de acord cu necesitatea organizării lui. Bogdan Stanoevici a vorbit despre necesitatea unei întâlniri dedicată acestui subiect, astfel încât să existe o coordonare a activităților între parlament și Departament. Data avansată de DRP pentru organizarea Congresului este 30 noiembrie, în timp ce deputații au apreciat că 30 august este mai potrivită, având în vedere și sărbătorirea Zilei Limbii Române.
Membrii Comisiei au fost interesați și de proiectele finanțate de Departament, sumele cheltuite și proiectele realizate, cerând o maximă transparență din partea DRP.
Preluând subiectul, Bogdan Stanoevici a precizat că pentru actuala sesiune au fost depuse 738 de cereri de finanțare, ceea ce înseamnă o creștere cu 30% comparativ cu anul precedent. Valoarea finală totală a proiectelor aproape 100 de milioane de lei, adică o valoare de zece ori mai mare decât întregul buget alocat Departamentului. Majoritatea proiectelor depuse – 44% – sunt proiecte culturale, restul fiind depuse pentru alte linii de finanțare ( 20% – pe educație, 18% – pe mass-media, 11% – pentru dezvoltarea societății civile și 7% – spiritualitate și tradiție).
Având în vedere numărul mare de proiecte, ministrul a explicat deputaților că intenționează să revadă procedura de apreciere a proiectelor și că intenționează ca la rectificarea bugetară să ceară o suplimentare a fondurilor alocate Departamentului.
Deputatul Aurelian Mihai a propus ca pentru anul 2015 sesiunea de depunere a proiectelor să înceapă mai devreme, poate chiar din toamna acestui an.
Membrii comisiei au cerut ministrului ca, pentru o bună coordonare a activităților Comisiei și Departamentului, să fie informați asupra agendei de acțiuni, astfel încât parlamentarii să poată participa direct la activitățile derulate de DRP, subliniind că au existat numeroase situații în care au aflat din presă sau prin intermediul diferitelor organizații de activitățile desfășurate.
În final, parlamentarii au cerut ministrului ca una din următoarele ședințe ale comisiei să aibă loc la Departament, iar la sfârșitul anului să prezinte Comisiei un raport de activitate, lucruri cu care ministrul a fost de acord.