Site icon TIMP ROMÂNESC

Bogdan Stanoevici încurajează tinerii români din Israel să participe la activitățile din România

Proiectele pe care România și Israelul le au în vedere  pentru  integrarea celor veniţi din afara graniţelor ţării, dar şi posibilitatea derulării unor proiecte comune în sport şi educaţie au fost abordate de ministrul, Bogdan Stanoevici, cu președintele Comisiei pentru integrarea imigranților din cadrul Knesset, Yoel Rozvozov, în cadrul vizitei pe care oficialul român a efectuat-o în Statul Israel, în perioada 11-13 mai.

 Bogdan Stanoevici a participat şi la manifestările dedicate Zilei Europei organizate de Forumul European la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Oficialul român a fost prezent la deschiderea standului naţional organizat de Ambasada României în Israel şi ICR Tel Aviv şi a  participat alături de ambasadorii Belgiei, Olandei, Bulgariei, Ungariei şi Estoniei  la masa rotundă cu tema “Viitorul Europei în contextul globalizării”. Temele dezbaterilor au privit educaţia, politicile sociale, migraţia forţei de muncă, viitorul Europei în contextul ascensiunii la putere a partidelor extremiste pe fondul creşterii gradului de euroscepticism în rândul populaţiei.

Bogdan Stanoevici a declarat că: ”Procesul construcției europene reprezintă cel mai ambițios și complex caz de integrare și cooperare dintre națiuni într-o lume care se confruntă cu provocări nenumărate – politice, economice, sociale, de mediu, umanitare. Implicate în acest proces de integrare, națiunile europene sunt mai puternice și pot, cu mai multă ușurință, să răspundă  tuturor acestora. Ceea ce am realizat până acum ne îndreptățește să credem că vom găsi răspunsuri adecvate și în viitor“.

Oficialul român s-a întâlnit cu reprezentanţii Centrului de studii pentru cultura şi istoria evreilor originari din România (Dinur) de la Universitatea Ebraică din Ierusalim cu care a discutat despre modalităţile de participare a tinerilor din Israel la activităţi în România, prilej care să ducă la o mai bună cunoaştere şi apropiere între cele două ţări. Un subiect important pe agenda discuţiilor l-a constituit iniţierea unor proiecte comune între DPRRP, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi şi Dinur.

Vizita oficială a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni în Israel a mai cuprins şi o întrevedere cu reprezentanţii asociaţiei AMIR şi o vizită în localitatea Rosh Pina, prima aşezare fondată de evreii veniţi din România în 1882. Oficialul român l-a întâlnit pe primarul localităţii şi pe coordonatorii proiectului de restaurare a primei aşezări înfiinţată în Israel de evreii din Moineşti cu care a avut discuţii despre stadiul proiectului, despre importanţa lui pentru istoria poporului evreu, dar şi din punct de vedere al contribuţiei pe care au avut-o cei veniţi din România la construcţia statului Israel.

Exit mobile version