Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat, în perioada 7-10 noiembrie, o vizită în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, la Londra.
Oficialul român a fost prezent la dezbaterea organizată de grupul „Prietenii laburiști ai României” din Parlamentul britanic pe tema unui posibil referendum anunțat de către Prim Ministrul Conservator David Cameron pentru anul 2017 cu privire la părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie și consecințele pe care o asemenea decizie ar putea să o aibă asupra comunității românești din această țară.
La eveniment au mai fost prezenți Lordul Davies de Stamford, președintele comisiei de prietenie cu România din cadrul parlamentului britanic, Pat McFadden, ministrul pentru Europa în cabinetul laburist de opoziție și David Schoibl, președintele organizației Labour Movement for Europe, anunţă MAE.
Toți cei prezenți au subliniat importanța garantării în continuare a unor drepturi fundamentale pentru cetățenii europeni, precum libertatea de mișcare și accesul liber și egal pe piața muncii din oricare dintre statele europene. De asemenea, s-a insistat asupra contribuției reale și semnificative pe care o are comunitatea românească din Marea Britanie în cadrul societății și economiei din această țară.
Stanoevici a vizitat „My România School”, un proiect de școală de weekend care desfășoară cursuri de limbă și civilizație românească pentru copii, precum și cursuri de limba engleză și de orientare profesională pentru membri adulți ai comunității românești din zona Brent.
Cu acest prilej, au fost prezentate informații legate de tipul de proiecte educaționale pe care DREP le poate susține, în urma sesiunilor de finanțare anuale. A fost, de asemenea, discutată importanța conservării și consolidării legăturii pe care tinerele generații din cadrul comunităților românești de peste hotare o au cu țara de origine, prin însușirea unor cunoștințe legate de istoria, limba și civilizația românească.
Ministrul Stanoevici a avut, la sediul Ambasadei României la Londra, o întâlnire cu mediul asociativ, cu reprezentanţi ai comunității și cu mass media de limba română. La întâlnire a participat și ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Ion Jinga.
Pe agenda discuțiilor au figurat aspecte legate de procesul de organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni, precum și de optimizarea procesului de votare la turul doi al alegerilor prezidențiale din afara țării. Demnitarul român a subliniat faptul că MAE va lua toate măsurile necesare pentru ca procesul electoral care urmează, să se desfășoare în condiții de deplină legalitate și corectitudine, astfel încât un număr cât mai mare de români aflați în străinătate să își poată exercită dreptul la vot în cel de-al doilea tur de scrutin.