Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, s-a intâlnit pe 28 iulie cu tineri etnici români din comunitățile istorice, participanți la proiectul “Tabără de cultură şi civilizație românească”. Scopul proiectului, la care participă 27 de tineri etnici români veniţi din Ucraina (regiunea Transcarpatia și din Cernăuți) şi Croaţia (din comunitatea de români băieși), însoțiți de profesorii îndrumători, este de a crea și de a menține legătura între etnicii români, dar și dintre aceștia și românii aflați pe teritoriul țării natale, prin întregirea și aprofundarea perspectivei acestora asupra spațiului românesc.
Oficialul roman i-a asigurat pe participanții din comunităţile istorice de întregul său sprijin pentru păstrarea identităţii naţionale, a culturii şi limbii române.
„Oriunde ne-am fi născut, prin venele noastre curge sânge românesc şi vom rămâne pururi români. Rădăcinile noastre nu pot fi smulse de nimeni, aşa după cum am văzut din istorie. Suntem români şi punctum”, a declarat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.
Reprezentantul comunităţii băiaşe din Croaţia, Zeliko Balogh, a declarat că de sute de ani băiaşii nu ştiu să scrie sau să citească româneşte dar sunt conştienţi că limba lor maternă este limba româna şi vor să o înveţe pentru a o transmite mai departe.
Acest lucru a fost susţinut şi de unul dintre profesorii din regiunea Transcarpatia din Ucraina, Dan Hanna, care a precizat că păstrarea românismului începe din familie şi este continuat la şcoală, iar acest lucru se face prin strădania profesorilor din şcolile româneşti din zonă.
La finalul întâlnirii, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a acordat diplome tuturor celor prezenţi şi le-a oferit cărţi în dar.
‘Tabăra de cultură și civilizație românească’ se desfăşoară în perioada 26 iulie – 01 august 2014 la centrul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi de la Crevedia și la sediul acestuia din București şi se concretizează prin cursuri de cultură şi civilizaţie românească.