Timişoara, a găzduit, zilele trecute, Forumul Jurnaliştilor Audio şi Video din comunităţile istorice, care a reunit în organizarea DRRPP, profesionişti ai genului din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania, Italia şi România. Forumul îşi propune cultivarea limbii române şi consolidarea ei, în comunităţile din regiunile Europei.
“Beneficiarii acestui proiect sunt românii din comunităţile istorice, dar şi cei din diaspora nouă. Putem spune că beneficiarul principal este poporul român în consolidarea filonului identitar. Ştim cu toţii cât de importantă este presa într-o ţară, cu atât mai mult undele radio care au ajuns întotdeauna în casele noastre în vremuri grele”, a subliniat Cristina Liberis, moderatoarea evenimentului.
La eveniment a participat şi noul ministru delegat, Bogdan Stanoevici, care a declarat, după eveniment că “Deşi am venit un pic cu inima strânsă, în sensul că mereu aveam impresia că jurnalistul va fi un căutător de greşeli. E o vorbă franţuzeacă: Nu vorbim niciodată de trenurile care vin la timp. Ştiu că jurnalistul va căuta spectaculosul”.
Ministrul Stanoevici a aflat, astfel, de nemulţumirile românilor din diaspora şi a subliniat că “ Am aflat multe despre probleme românilor din Serbia şi Ungaria de la jurnaliştii cu care m-am întâlnit. În Timoc sunt încă probleme, influenţele ideologice sârbeşti încearcă să facă această diferenţă între vlahi şi români. Or, vlah înseamnă român. Mai este şi o altă problemă. Biserica Ortodoxă Sârbă nu acceptă Biserica Ortodoxă Română. România şi Serbia au semnat în 2012 un protocol prin care tocmai minoritatea românească este recunoscută ca atare, protejată. Vreau să cred că se va rezolva. Despre românii din Ungaria am descoperit lucruri mult mai bune decât mă aşteptam”, precizează adevarul.ro.