Site icon TIMP ROMÂNESC

Bosnia și Herțegovina – niveluri ridicate de poluare atmosferică

foto:independent.md

Conform datelor transmise de autoritățile bosniace, au fost emise alerte privind niveluri ridicate de poluare atmosferică cu pulberi în suspensie de tipul PM 2,5 pentru mai multe localități:

– în SARAJEVO, indicele privind calitatea aerului (AQI): 153 – nesănătos;

– în TUZLA, AQI 172; nesănătos

– în LUKAVAC: AQI 173; nesănătos

– în ILIJAŠ: AQI 155; nesănătos

– în BANOVIĆI: AQI 154; nesănătos

– în ZENICA: AQI 135; nesănătos pentru persoane cu anumite afecțiuni.

În planificarea călătoriei, MAE recomandă consultarea paginii de Internet: https://www.airnow.gov/index.cfm?action=airnow.global_summary#Bosnia_and_Herzegovina$Sarajevo, pentru detalii actualizate, din oră în oră, referitoare la nivelul de poluare cu pulberi în suspensie. De asemenea, persoanelor cu afecțiuni respiratorii li se recomandă să evite, pe cât posibil, călătoriile în Sarajevo, pe perioada iernii.

Din cauza configurației reliefului și a condițiilor climatice specifice zonelor depresionare, orașul Sarajevo este afectat de valori ridicate ale poluării atmosferice, cu constante depășiri periculoase ale nivelului de pulberi în suspensie, pe întreaga durată a iernii.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 și +38733214022, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Bosnia și Herțegovina: +38761428354.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sarajevo.mae.rohttps://www.consularprotection.eu/ și www.mae.ro, și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața”.

Exit mobile version