Prim-ministrul britanic Boris Johnson și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au convenit asupra importanței unui acord comercial negociat post-Brexit. UK și UE vor intensifica negocierile în săptămânile ce urmează, în pofida diferențelor mari care rămân.
Cei doi lideri au avut sâmbătă o teleconferință în care au convenit să ceară negociatorilor șefi, Lordul David Frost și respectiv Michel Barnier să reia în cursul acestei săptămâni negocierile întrerupte vineri fără un rezultat palpabil.
Cele mai mari capitole de dispută sunt dreptul statelor UE de a pescui în apele teritoriale britanice după 1 ianuarie 2021 și ajutorul de stat.
Premierul Johnson a spus că dorește negocierea unui acord de comerț liber cu UE similar celui convenit de Uniune cu Canada, dar a repetat că UK este pregătit pentru situația în care nu se ajunge la un acord după 1 ianuarie.
Există potențial de compromis, dar premierul Johnson se confruntă cu parlamentarii eurosceptici din Partidul Conservator al cărui lider este, iar UE trebuie să țină cont de doleanțele celor 27 de state membre care vor trebui să ratifice toate orice acord negociat.
În plus, UE a contestat în justiție legea adoptată recent de parlamentul britanic care statuează piața unică internă, inclusiv în Irlanda de Nord, singura provincie UK care are frontieră de uscat cu o țară membru UE – Republica Irlanda și ca atare afectează integritatea pieței unice europene.
Marea Britanie a ieșit din UE la 31 ianuarie 2020, dar până la sfârșitul anului respectă toate regulile Uniunii în cadrul unei perioade de tranziție.
Convorbirea Johnson – von der Leyen de sâmbătă păstrează speranța ajungerii la un acord negociat, dar șansele de succes la acest moment târziu nu sunt prea mari, anunță Rfi.ro