Site icon TIMP ROMÂNESC

Bucate româneşti cu „origine protejată” de UE

Salamul de Sibiu, telemeaua de Ibăneşti, brânza din Mărginimea Sibiului şi novacul afumat de Ţara Bârsei, vor fi protejate de Uniunea Europeană. Aceste produse românesti vor primi denumirea de”origine protejată” şi vor putea fi produse doar pe teritoriul ţării noastre.

Primele fabrici care au produs salamul de Sibiu au aparut la Sinaia şi Mediaş. Iar produsul este trecut în acte, încă de acum o suta de ani. Pe atunci se numea însă „salam de iarnă” şi asta pentru ca era cerut şi consumat numai în anotimpul rece.

Uniunea Europeană va proteja acum acest produs, dar numai pe cel făcut după reţeta veche: să conţină 75% carne de porc matur, 23% grăsime tare şi condimente.

„Din ce în ce mai mult apare un salam care imită. Sau vopsit, sau mucegăit, care se vinde la preţuri mai reduse şi care imită, dar vag de tot, gustul salamului de Sibiu”, a explicat Sorin Minea, preşedintele patronatelor din industria alimentară, Romalimenta.

Tot de la Bruxelles vom primi certificare şi pentru telemeaua de Ibăneşti. Aceasta va putea fi produsă doar în 3 localităţi din Mureş şi trebuie să fie conservată în saramura extrasă din fântână cu apă sărată de la Orşova, care o face unică.

Pe lista trimisă la UE cu şanse mari de a deveni produs protejat se află şi telemeaua din marginimea Sibiului, dar şi novacul afumat din Ţara Bârsei.

Singurul produs românesc protejat european este magiunul de Topoloveni care a ajuns deja pe rafturile din America si Japonia.

Exit mobile version