Cea de-a XVIII-a ediție a Bucharest Internațional Film Festival (BIFF), prima mare competiție cinematografică de film de lungmetraj organizată în București, se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022 și va aduce în fața publicului din capitală, în premieră națională, filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu alături de o serie de evenimente organizate special pentru această ediție. Secțiunile ediției din acest an sunt: Competiția oficială, Panorama, Omagiu Ucraina, Autori români, Istorie și cinema și Focus on Italian Cinema.
La masa juriului, se vor reuni cinci nume importante din lumea cinematografică: Dana Rogoz (actriță), Dorian Boguță (actor/regizor), Roxana Călinescu (jurnalist cultural), Alessandro Grande (regizor italian) și Valentyn Vasyanovych (regizor ucrainean).
„Aftersun” (regia Charlotte Well), „Everybody Loves Jeanne” (regia Celine Devaux), „Falcon Lake” (regia Charlotte Le Bon), „Hit the Road” (regia Panah Panahi), „La Jauría” (regia Andreas Ramirez Pulido), „Marocco” (regia Emanuel Pârvu), „Unrest” (regia Cyril Schäublin), „The Girl and the Spider” (regia Ramon și Silvan Zürcher) sunt cele opt filme prezentate în Competiția oficială a Bucharest Internațional Film Festival.
La Gala de închidere, organizată sâmbătă, 8 octombrie 2022, în Sala Auditorium din cadrul MNAR, vor fi anunțate filmele premiate din cadrul secțiunii Competiție, unde Institutul Cultural Român va oferi Premiul de excelență.
Secțiunea Panorama aduce la București cele mai așteptate filme ale festivalului. Filmele recente, care au obținut premii importante la alte competiții internaționale, vor fi difuzate în premieră la București în cadrul BIFF 2022. Spectatorii vor putea să îi vadă pe marele ecran pe actori ca Anthony Hopkins și Anne Hathaway jucând în filme care vin în premieră în România.
Invitat de onoare al BIFF si președintele juriului internațional al celei de-a XVIII-a ediții este regizorul și scenaristul ucrainean Valentyn Vasyanovych, câștigător al mai multor premii internaționale, printre care și Orizzonti Award pentru cel mai bun film la festivalul de la Veneția din 2019. În secțiunea Omagiu Ucraina vor fi prezentate filmele „Atlantis” (2019), „Reflection” (2021), „Black Level” (2017) în regia lui Valentyn Vasyanovych și în prezența acestuia. De asemenea, va fi proiectat filmul „Pădurea de la Katyn”, regia Andrzej Wajda.
Autori români este secțiunea dedicată cinematografiei românești, clasică sau contemporană. Filmele vor reflecta dinamismul cinematografiei românești printr-o selecție de titluri scurte și de lungmetraje românești. În cadrul acestui program, inițiatorii proiectului propun și organizarea unei mese rotunde dedicată filmului documentar, avându-i ca invitați pe regizorii Cristian Mungiu, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol, Dragoș Bucur.
Secțiunea Istorie și Cinema are în acest an cap de afiș documentarul istoric „Regele Mihai: drumul către casă”, în regia și scenariul lui Trevor Poots și producător executiv John Florescu. Secțiunea Istorie și Cinema la BIFF este la a doua ediție în 2022, după succesul de anul trecut când a fost lansată pentru a celebra Centenarul Regelui Mihai 1921- 2021. Filmele istorice sunt buni ambasadori culturali internaționali dar și la nivel național și trezesc un interes pentru tinerele generații prin proiecțiile din festivalele de film. BIFF este singurul festival de film internațional din București care se bucură de secțiunea de film istoric.
Prin secțiunea Focus on Italian Cinema, BIFF aduce în acest an filmele premiate la competiții internaționale și super-producții de renume mondial ca: „The King of Laughter”, „Scarlet”,
„Leonora Addio”, „Piccolo Corpo”, „Futura”.
La competiția internațională, 10 dintre cele mai așteptate filme noi și foarte noi vor fi prezentate în premieră.
Premii acordate în cadrul BIFF:
- Marele premiu, Trofeul festivalului
- Premiul pentru Regie
- Premiul pentru Scenariu
- Premiul special al Juriului
- Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj
- Premiul de excelență
Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiție cinematograficӑ de film de lungmetraj organizată în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 17 ediții anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenței unui asemenea eveniment și recunoașterea sa pe plan național și internațional prin prezența publicului și prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.