Sclavia prin muncă rămâne o realitate dramatică pentru mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în anumite regiuni din Italia. An de an, autorităţile şi opinia publică descoperă situaţii de exploatare cărora le cad victimă conaţionali ai noştri, atenționează deputatul Angel Tîlvăr.
În ultimele săptămâni, noi astfel de cazuri au apărut în provinciile Ragusa şi Bari. Autorităţile au intervenit, scoţând la lumină condiţiile inumane în care îşi desfăşoară activitatea un număr însemnat de lucrători agricoli români – locuinţe insalubre, plată mizeră, muncă în condiţii precare şi periculoase, ameninţări şi abuzuri fizice şi verbale din partea angajatorilor şi ”caporalilor”, şantaj şi violenţe.
De-a lungul anilor, autorităţile române şi italiene, precum şi o serie de organizaţii din societatea civilă, ONG-uri şi sindicate, au căutat şi continuă să caute cele mai eficiente căi pentru eradicarea acestui fenomen, pornind de la o mai bună informare a lucrătorilor români cu privire la drepturile lor şi ajungând până la necesitatea asigurării unui sprijin direct şi permanent victimelor acestui flagel. O serie de acte normative, precum noua lege a caporalatului din Italia, ca şi acţiunile şi măsurile iniţiate de partea română, par să fi îngrădit, într-o oarecare măsură, aceste abuzuri. Prezentarea cazurilor în mass media italiană şi română a contribuit consistent la prevenirea cetăţenilor români cu privire la riscurile la care se expun acceptând să lucreze fără un contract de muncă înregistrat. Este însă imperios necesar ca eforturile celor două state să se intensifice, pentru ca exploatarea prin muncă să dispară, iar drepturile românilor, în calitate de cetăţeni europeni, să fie respectate.
Parlamentul României trebuie să îşi continue demersurile de monitorizare şi raportare a acestor situaţii extrem de grave, precum şi de elaborare a suportului legislativ necesar combaterii lor. În acest sens, fenomenul exploatării prin muncă a cetăţenilor români în fermele din Italia va constitui un subiect important pe agenda Conferinţei Internaţionale privind combaterea traficului de persoane pe care Grupul de lucru cu activitate specifică o va organiza, în toamna acestui an, la Bucureşti. Prezenţa tuturor factorilor cu responsabilităţi în această privinţă oportunitatea unui dialog eficient, care să facă posibile soluţii reale şi de durată pentru ca lucrătorii agricoli români să nu mai devină victime ale sclaviei modern, susține parlamentarul român.
Video despre acțiunea poliției italiene la adriassociazione.wordpress.com