”Cei zece ani de la integrarea României în Uniunea Europeană nu au fost întotdeauna ușori, dar trebuie să reamintim, azi, că, în această perioadă, țara noastră a beneficiat de oportunitățile ce derivă din calitatea de membru al UE, dovedind, totodată, că este un promotor ferm al avansării construcției europene”, scrie ministrul Ana Birchall, într-un articol de opinie publicat de EurActiv.ro.
Oficialul român face o pledoarie pentru proiectul european, la care nu există alternativă, apreciind că ”România europeană este și trebuie să rămână o poveste de succes”.
Chiar dacă este membră a UE de 10 ani, România mai are un drum lung de parcurs. În ceea ce privește hârțogăria, suntem singurul stat membru care mai trimite la Bruxelles proiecte cu mii de pagini semnate, deși Comisia Europeană încurajează proiectele în format electronic.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, sfătuiește România să renunțe la birocrația pe care nu i-o cere Bruxellesul. Ba dimpotrivă. Mai ales că procedurile complicate îi determină pe tineri să renunță să acceseze fondurile europene.
Unitate și solidaritate în numele României și al Europei
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, spune cu ocazia Zilei Europei, Zilei Independenței și Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, că ”pentru România, 9 Mai este o dată cu triplă semnificație, un moment de sărbătoare ce recapitulează momente istorice importante pentru identitatea națională și evoluția țării noastre ca stat european. Fiecare dintre aceste evenimente este un semn al victoriei națiunilor în numele unui ideal comun, fie că vorbim de dorința de independență a unui popor, de victoria într-un război ce afectase peste 100 de milioane de oameni sau de consolidarea unei uniuni constituite în numele bunăstării cetățenilor europeni. În același timp, fiecare dintre aceste evenimente istorice îndeamnă la reflecție, iar amintirea lor astăzi este semnul angajamentelor noastre viitoare. Ca români, avem obligația de a păstra nealterată moștenirea de tradiții și valori transmisă de înaintașii noștri. Totodată, suntem datori să fim apărători ai păcii, astfel încât evenimente tragice, cum a fost cea de a doua conflagrație mondială, să nu se repete. Apartenența țării noastre la Uniunea Europeană este mărturia faptului că România a evoluat din perspectivă instituțională, economică și politică, iar acest statut impune consecvență și continuitate. Traversăm o perioadă în care proiectul Uniunii Europene este contestat din ce în ce mai mult și foarte mulți europeni se îndoiesc de faptul că Uniunea poate face față provocărilor actuale. Criza migrației, terorismul, problemele economice, BREXIT-ul pun la încercare unitatea europenilor și favorizează ascensiunea partidelor cu orientări naționaliste. Dar Europa a fost puternică doar atunci când a fost unită și marile realizări s-au născut doar din proiecte comune gândite pentru binele majorității și de aceea mă bucur că românii, într-un procent foarte mare, de peste 70%, înțeleg foarte bine aceste argumente. Vă invit, de aceea, la unitate și solidaritate în numele României și al Europei!”
Se împlinesc 67 de ani de când Robert Schuman, în declaraţia sa istorică, a vorbit despre o Europă unită, puternică prin diversitate şi indispensabilă pentru pacea şi prosperitatea regiunii şi a lumii. Viziunea sa este astăzi realitate şi motiv de sărbătoare şi de mândrie pentru toţi cei care au contribuit şi contribuie la proiectul Uniunii Europene.
Angel Tîlvăr: România, un partener responsabil și implicat al UE
Convieţuirea paşnică de durată, drepturile şi libertăţile garantate de cetăţenia europeană, consolidarea democraţiei, ca şi progresul economic şi social sunt doar câteva dintre realizările europene cu ecou profund în viaţa fiecăruia dintre noi. Acestea şi multe altele sunt rezultate ale dialogului, solidarităţii şi respectului reciproc, ca principii fundamentale ale Europei Unite, declară deputatul Angel Tîlvăr, fost ministru delegat pentru problemele românilor de pretutindeni.
”România, stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, este un partener responsabil şi implicat al acestui proiect menit să consolideze securitatea şi prosperitatea construită împreună, de către toate naţiunile europene. Astăzi mai mult decât oricând, trebuie să realizăm că forţa noastră stă în diversitatea culturală şi creativă, dar şi în unitatea ca aliaţi şi parteneri ai construcţiei europene. Astăzi mai mult decât oricând, avem nevoie de mobilizarea tuturor resurselor noastre comune, pentru un viitor al păcii, democraţiei, libertăţii, solidarităţii şi prosperităţii, în Europa şi dincolo de graniţele sale”.
Marți, 9 mai, în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare au loc loc ceremonii de depuneri de coroane de flori cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Zilei Uniunii Europene.
În Bucureşti, ceremoniile au avut loc, începând de la ora 8.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I”), iar de la ora 10.00, la Crucea din Parcul Obor, monument dedicat Războiului de Independență.