Bucureștiul va găzdui, în premieră, în zilele de 29 și 30 noiembrie, reuniunea miniștrilor de externe din țările membre NATO, la care vor lua parte și miniștrii de externe din Georgia, Bosnia-Herțegovina, Ucraina și, pentru prima dată, și ministrul de externe al Rep. Moldova.
Reuniunea miniștrilor de externe din țările membre NATO de la București va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că reuniunea de săptămâna viitoare este o punte între summit-ul din vară de la Madrid și următorul de la Vilnius și menționează că reuniunea este o contribuție a României la gândirea strategică a Alianței și la răspunsul NATO la situația foarte complexă care există acum pe continent. Situația din Ucraina rămâne subiectul principal pe agenda NATO, apreciază Mircea Geoană.
”Sunt aproape 50 de națiuni care contribuie nu direct la NATO, dar într-un proces condus de Statele Unite, în grupul de contact pentru Ucraina. Vedem în continuare dorința activă a aliaților și partenerilor să continuăm să ajutăm Ucraina din punct de vedere militar. În același timp, trebuie să spunem că din punct de vedere politic de această dată, nu vedem condiții pentru o negociere între cele două părți în viitorul apropiat, dintr-un motiv care este evident și pozițiile sunt atât de diferite și atât de masiv îndepărtate una de alta, încât astăzi nu vedem condiții pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la un început de negociere”, a declarat Mircea Geoană, potrivit Radio România Acrualități.
Geoană, mai subliniază că nimeni din cadrul Alianței nu negociază ceva în numele Ucrainei, iar la nivelul Alianței, politic, nu există contacte cu Rusia.
În 2008, România a găzduit summitul NATO.
Reuniunea formală a miniştrilor de Externe din ţările NATO a fost anunțată în aprilie de ministrul Bogdan Aurescu.
Reuniunea miniștrilor de externe din țările membre NATO de la București va avea o relevanță deosebită în contextul actual al războiului din Ucraina și va permite României reafirmarea poziției strategice pe care o ocupă în cadrul flancului estic al NATO.