O nouă ședință comună de guvern – în toamnă – Republica Moldova și România vor continua implementarea proiectelor bilaterale. Declarația a fost făcută vineri de prim-ministrul Pavel Filip, în urma unei întrevederi cu omologul său român, Mihai Tudose, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău, relatează MOLDPRES.Premierul moldovean a menționat, în cadrul conferinței de presă comune, că la întrevedere cu omologul român s-a discutat despre parcursul european al R. Moldova, precum și despre proiectele curente dintre cele două țări. ”Am avut un dialog deschis, sincer și prietenos. Există foarte multe proiecte comune pe care ne dorim să le continuăm. Am stabilit extinderea cooperării bilaterale în domeniul comercial-economic, sporirea investițiilor în R. Moldova, realizarea proiectului privind construcția gazoductului Iași – Ungheni, care sperăm ca până la sfîrșitul anului 2018 să fie funcțional. La fel, am discutat despre interconectarea de energie electrică pe un segment”, a spus Filip.
La rândul său, prim-ministrul Guvernului României, Mihai Tudose, a apreciat că întrevederea a fost una constructivă. ”Această vizită arată atașamentul României față de R. Moldova și cetățenii țării. România va susține în continuare Executivul de la Chișinău în realizarea mai multor proiecte, pentru a crește nivelul de trai al cetățenilor. Totodată, azi am stabilit ca în toamna acestui an să organizăm o ședință comună a Guvernelor R. Moldova și României, iar lunar vor fi desfășurate ședințe pentru impulsionarea proiectelor comune”, a afirmat Tudose.
Orice sistem electoral e binevenit dacă e democratic
Prim-ministrul Pavel Filip și omologul său din România Mihai Tudose susțin că schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova prin oricare alt sistem este binevenită cât timp respectă normele democratice.
Declarațiile au fost după ședința în format extins a delegațiilor Republicii Moldova și României, scrie Deschide.md.
Întrebat cum comentează decizia luată de Parlamentul de la Chișinău de a schimba sistemul electoral, lucru care a stârnit nemulțumire și din partea unor oficiali europeni, premierul român a precizat că este un drept al Republicii Moldova să-și aleagă orice sistem consideră că e bine venit, important este să fie respectate normele democratice. ”Este schimbarea unui sistem democratic cu un alt sistem democratic, deci nu este nimic ieșit din comun cu atât mai mult că unele țări au deja implementat acest sistem. Este ieșit din comun distorsionarea realității care a ajuns și la Bruxelles. România a modificat și ea de multe ori sistemele electorale, cu acel sistem unic au fost declarații tari, acum lucrurile s-au mai liniștit. Trebui să învățăm din greșeli, și aici vreau să spun Guvernului de la Chișinău să explice mai bine de ce au făcut acest lucru. Atât timp cât acest sistem respectă normele democratice, asigură un sistem în care să poată fi ales un Parlament să asigure o stabilitate, Republcia Moldova este în drept să-l aleagă”, a declarat Tudose.
La aceeași întrebare, Pavel Filip a subliniat caracterul politic al declarațiilor: ”Cu părere de rău s-a reușit transmiterea unor mesaje ale unor partide de la Chișinău către cele de la Bruxelles. Este foarte important ca acest sistem electoral să nu încalce normele democratice, iar eu vă asigur că aceste lucruri nu se vor încălca”, a spus Filip.
Prim-ministrul de la Chișinău a fost întrebat dacă nu cumva ar putea exista o înțelgere cu Guvernul de la București în privința declarațiilor care se referă la votul mixt, dat fiind faptul că atât PDM cât și PSD fac parte din aceeași familie politică europeană. Pavel Filip însă a răspuns că de când este în funcție, astăzi s-a întâlnit deja cu al treilea prim-ministru român și că indiferent de culoare politică, primordiale au fost relațiile dintre cele două țări și poiectele comune: ”În mandatul meu mă întâlnesc cu al treilea prim-ministru de la București iar atitudinile nu s-au schimbat, ba mai mult relațiile au devenit din ce în ce mai puternice la fiecare întâlnire. Acest lucru ar trebui preluat și de alte partide de la Chișinuă pentru că aceste realții nu pot fi rele niciodată. Avem aceeași cultură, aceeași limbă, aceeași istorie”, a adăugat Filip