Site icon TIMP ROMÂNESC

Bugetul DPRRP este sub 1% din banii trimiși în țară de românii din afara granițelor

Deputatul Aurelian Mihai, membru al Comisiei pentru pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, susține obligativitatea respectării legii atunci când se discută despre organizarea unui Congres al Românilor de Pretutindeni. ”Am atras atenția, cu ocazia ședinței Consiliului Consultativ Interinstituțional (de la MAE – n.r.) asupra faptului că, în ciuda insistențelor pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni, din anul 2013, acest lucru nu s-a întâmplat. Ca reprezentant al Comisiei, am adresat invitația ministrului David de a participa la unai din ședințele din luna februarie, pentru a discuta și cu parlamentarii despre organizarea acestui Congres și implicarea noastră în aceste pregătiri”, a declarat pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc deputatul Mihai.

Acesta a semnalat bugetul mic pe care Departamentul îl are la dispoziție, raportat la importanța acestuia față de problematica românilor din afara granițelor. ”Din datele pe care le am la dispoziție, am observat că bugetul tuturor instituțiilor care au atribuții pe linia românilor din afara granițelor este extrem de mic, însumat pentru toate aceste instituții fiind sub 10 milioane de euro. Este o sumă foarte mică, dacă o raportăm la sumele pe care, doar în 2012, românii din afara țării le-au trimis acasă și care ajung la 2,7 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, pentru problemele românilor din afara granițelor se alocă de la bugetul statului român o sumă sub 1% din ceea ce trimit românii în țară”, a mai spus deputatul Mihai.

Acesta a mai atras atenția asupra faptului că, prin comparație cu bugetul alocat Depăartamentului, proiectele depuse pentru finanțare de asociațiile românilor din afara granițelor sunt de șapte ori mai mari.

În ceea ce privește colaborarea Departamentului cu BOR, deputatul Aurelian Mihai spune că trebuie găsită urgent o soluție pentru a rezolva problema trupurilor neînsuflețite ale românilor care au decedat în străinătate și care nu au putut fi repatriate, propunând ca în comunitățile închegate și unde există români care nu se vor mai întoarce în țară, cu sprijinul BOR, să fie amenajate cimitire. ”Pentru familiile care au decis că nu se vor mai întoarce este inutil ca statul să mai plătească repatrierea, iar o soluție în aceste cazuri poate fi găsită prin colaborarea cu BOR”, a mai spus deputatul Mihai.

Exit mobile version