Site icon TIMP ROMÂNESC

Bugetul UE pe termen lung: UE are nevoie de fonduri adecvate pentru a aborda crizele, spun eurodeputații

EP Plenary session - European Council and Commission statements - Conclusions of the special European Council meeting of 20 February 2020 on the Multiannual Financial framework

UE trebuie să aibă mijloace financiare pentru a aborda provocări precum coronavirusul sau migrația, au spus deputații europeni într-o dezbatere plenară privind bugetul UE pe termen lung.

Dezbaterea din 10 martie din Parlament s-a concentrat pe propunerea președintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru mărimea și structura bugetului pe termen lung. Propunerea nu a primit aprobarea șefilor de stat și de guvern în cadrul summit-ului din 20-21 februarie.

Michel a spus că va continua consultațiile cu statele membre ”pentru a evalua când va fi timpul pentru un nou summit” și s-a angajat să păstreze contactul direct cu Parlamentul cu privire la noile dezvoltări.

Majoritatea eurodeputaților au criticat propunerea președintelui Michel, spunând că nu este ambițioasă, și au subliniat că actualele provocări arată că Europa ar trebui să aibă un buget care să-i permită să acționeze conform așteptărilor cetățenilor.

José Manuel Fernandes (PPE, Portugalia), care este membru a echipei Parlamentului de negociere a bugetului pe termen lung: ”Este, probabil, bine că nu s-a ajuns la un acord în cadrul Consiliului. Parlamentul European nu ar fi putut aproba un acord care nu respectă interesele cetățenilor. Liderii UE vin cu cuvinte și obiective frumoase, dar nu susțin aceste obiective cu resurse financiare”.

Președinta grupului politic S&D, Iratxe García Pérez (Spania): ”Este de preferat lipsa unui acord, decât un acord nepotrivit”.

UE trebuie să fie echipată pentru a acționa

Deputații au subliniat că provocările actuale arată că UE trebuie să aibă capacitatea financiară de a oferi soluții comune.

Liderul grupului politic Renew Europe, Dacian Cioloș (România), a declarat că bugetul pe termen lung poate atenua impactul focarului de coronavirus asupra afacerilor: ”Bugetul european trebuie să joace rolul de pârghie de investiții și de relansare a economiei.” Dumnealui a făcut referire și la criza de la granița eleno-turcă și a menționat că „politica noastră de securitate la frontieră și de solidaritate presupune că Frontex [Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă] are nevoie de resurse adecvate și de un buget care să facă din solidaritate o realitate pe teren”.

Președintele comisiei pentru bugete, Johan Van Overtveldt (CRE, Belgia), a argumentat împotriva reducerii fondurilor pentru programele de apărare și de cercetare. ”Dacă există un domeniu în care UE trebuie să investească, acela este viitorul nostru comun. Trebuie să ne concentrăm cu adevărat pe inovare”, a arătat dumnealui.

Margarida Marques (S&D, Portugalia), care este membră a echipei de negocieri a Parlamentului, a declarat: ”Răspunsul nostru, în fața provocărilor climatice, demografice, digitale și internaționale, trebuie să fie mai multă Europă: o Europă care să poată soluționa criza de la granițele noastre, care poate găsi o soluție la coronavirus”.
Doamna Marques a spus că UE ar trebui să fie pregătită să reacționeze la crize care nu pot fi prevăzute. ”Trebuie să fim conștienți de faptul că în următorii șapte ani pot apărea provocări neașteptate, iar Europa nu poate spune, ca în 2007-2008, că nu suntem pregătiți”.

Rasmus Andresen (Verzi/ALE, Germania), un alt membru al echipei de negociere a Parlamentului, a remarcat că situația este gravă, iar statele membre ar trebui să depună eforturi pentru a găsi un acord: ”Ne confruntăm cu o nouă criză economică și nu putem duce toate aceste bătălii naționaliste”.

Promisiuni încălcate

Siegfried Mureșan (PPE, România) a reamintit că, în iunie 2019, Consiliul European a adoptat o agendă strategică care promite controlul eficient al frontierelor externe, garantarea securității cetățenilor, consolidarea pieței unice și realizarea suveranității digitale. Cu toate acestea, propunerea președintelui Michel prevede reduceri procentuale de două cifre pentru agențiile de pază a frontierei UE, securitatea internă, piața unică și Europa Digitală. „Propunerea lui Charles Michel nu respectă promisiunile Consiliului European. Răspunsul nostru ar trebui să fie nu”.
Jens Geier (S&D) a subliniat inconsecvențele din mesajele liderilor UE cu privire la Europa: „De mulți ani asistăm la aceeași situație. Duminică, [liderii UE] cer în discursurile lor să se protejeze mai mult frontierele și să se cheltuiască mai mult pentru climă, pentru politica comună de apărare și așa mai departe. Luni, statele membre nu sunt pregătite să strângă banii. Până marți, totul merge rău din cauză că UE nu poate rezolva problemele”.

Exit mobile version