Camera de Comerţ din România a propus instituţiei omoloage din Castellón să-şi înfiinţeze sediul în această provincie, după cum i-a anunţat pe membrii delegaţiei spaniole care, condusă de preşedinta Camerei din Castellón, MªDolores Guillamón, tocmai a încheiat o călătorie de patru zile în ţara est-europeană, ocazie care a permis stabilirea bazelor pentru numeroase acorduri de colaborare cu diverse instituţii române, anunță El Mundo.
Acordul cu Camera de Comerţ din România îi va permite şi celei din Castellón să beneficieze de un birou fix în cadrul sediului pe care corporaţia română o are la Bucureşti, de unde va putea să ofere diverse servicii acelor companii din provincia Castellón interesate să se stabilească sau să-şi consolideze activitatea în această ţară, sau să ofere consiliere oamenilor de afaceri locali.
Ceea ce se urmăreşte prin această delegaţie fixă este deschiderea de noi pieţe, căutarea de noi oportunităţi de afaceri, dar mai ales, consilierea instituţiilor şi companiilor cu privire la managementul şi executarea fondurilor structurale. La nivelul Camerei de Comerţ din Castellón deschiderea unui birou la București este o oportunitate de promovare pentru companiile spaniole.
Delegaţia Camerei din Castellón a fost foarte mulţumită de rezultatul fiecăreia dintre cele 20 de reuniuni care s-au desfăşurat pe parcursul celor patru zile cât a durat vizita şi care au presupus întâlniri cu un ministru din Guvernul român, reuniuni cu trei secretari de stat, cu responsabili ai principalelor Camere de Comerţ din România, cu oficiali ai Ambasadei spnaiole, primari şi responsabili locali, etc.
În cadrul acestor întruniri, s-a remarcat organizarea la București de către Camera de Comerţ din Castellón a Seminarului despre Fondurile Europene.
Seminarul a beneficiat de prezenţa lui Juan Manuel Revuelta, manager pentru fonduri europene şi inovare al Fundaţiei Finnovaregio, care a subliniat importanţa de a cunoaşte aspectele tehnice şi oportunităţile pe care le presupun fondurile europene, ca sursă de resurse, competitivitate şi ceea ce poate semnifica pentru progresul unei ţări.
Pe de altă parte, a fost foarte remarcată şi urmărită intervenţia Biancăi Dragomir, directoarea Cluster-ului pentru Energie din Comunitatea Valenciană (Avaesen), care, pe lângă faptul că a semnalat cât de important este să profiţi de fondurile structurale, a subliniat şi importanţa pe care o au ajutoarele europene pentru competitivitate.
În urma reuniunilor întreprinse pe parcursul călătoriei şi mai ales după întâlnirea cu ministrul turismului, comerţului şi IMM-urilor, delegaţia din Castellón a putut constata interesul autorităţilor române în a colabora cu Camera de Comerţ din Castellón pentru construirea unei reţele de centre de formare în tursim care să cuprindă întreaga ţară.
Astfel, reprezentanţii Executivului român au remarcat activitatea pe care Camera de Comerţ din Castellón şi în particular preşedinta sa, MªDolores Guillamón, au realizat-o în promovarea femeii de afaceri, cu scopul de a atinge o reală şi efectivă egalitate de şansă în domeniul economic şi de management. Autorităţile române şi-au manifestat încrederea în faptul că acesta va fi un nou câmp pentru explorarea noilor căi de colaborare viitoare cu Camera de Comerţ din Castellón.