Campania Națională „INFORMARE acasă! SIGURANȚĂ în lume!” (IASL) derulată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și instituțiile partenere a ajuns până acum în judeţele Hunedoara, Bihor, Satu Mare şi Maramureş.
Sâmbătă, 12 mai a.c., ministrul Natalia-Elena Intotero a prezentat cele mai importante elemente ale campaniei destinate românilor care intenționează să plece la studii peste hotare, în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Deva, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Evenimentul a găzduit peste 350 de participanți, elevi, studenți din tot județul, din Deva, Bihor, Hațeg, Brad, profesori, cadre universitare și reprezentanți ai asociațiilor județene.
„Am inițiat această Campanie Națională în urma numeroaselor probleme care mi-au fost prezentate în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu reprezentanți ai comunităților de români, cu conaționalii noștri, și ca urmare a situațiilor vulnerabile în care se găsesc mulți dintre cei care aleg să studieze sau să muncească în străinătate. Cu sprijinul Guvernului și cu implicarea partenerilor noștri, am realizat acest proiect de informare națională privind riscurile dar mai ales modalitățile de prevenire a traficului de persoană, a abuzului prin muncă sau a exploatării sexuale. Consider că un cetățean informat este un cetățean câștigat, iar informarea corectă a dumneavoastră, a românilor de pretutindeni se poate realiza doar prin acțiuni de acest fel, doar prin efortul coroborat al tuturor instituțiilor” a declarat ministrul pentru românii de pretutindeni.
Totodată, la eveniment au mai participat vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Adrian Sorin Vasilescu, senatorul Viorel Salan, deputatul Laurențiu Nistor, Sorin Marica și Ilie Toma, prefectul județului Hunedoara, Fabius – Tiberiu Kiszely, inspectorul șef din cadrul Inspectoratului Județean al Muncii Hunedoara, Adrian Bozdoc, rectorul Universității din Petroșani, Radu Sorin Mihai, precum și reprezentanți ANITP, Anca Sava, ai AJOFM, Nicolae Fară și Mihaela Miheț respectiv ai Inspectoratului Școlar Județean.
De asemenea, la Oradea, tot sămbătă, secretarul de stat Lilla Debelka, din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a prezentat elemente ale Campaniei Naționale de informare.
Evenimentul a găzduit aproximativ 200 de elevi, cadre universitare, profesori, reprezenanți ai asociațiilor de studenți și părinți din teritoriu și directori ai liceelor.
„Campania noastră din acest an își propune să vă fie alături cu informații care să vă fie de folos în adevăratul sens al cuvântului și de aceea mobilizarea instituțională este exemplară. Avem și câte două evenimente pe zi în județe diferite, alături de partenerii noștri din campanie, fapt care arată implicarea instituțiilor noastre, precum si dorința de a vă întâlni și de a dialoga” a subliniat Lilla Debelka.
La eveniment au mai participat Consulul General al României la Gyula (Ungaria), Florin Vasiloni, eurodeputatul Emilian Pavel, subprefectul Iulius Delorean, deputatul și vicepreședintele Comisiei Românilor de Pretutindeni, Sorin Ioan Roman, președintele senatului Universității Oradea, Sorin Curilă, deputatul Dumitru Gherman, directorul executiv al DJST, Drăgan Petruț, precum și reprezentanți ai IJP, ITM, AJOFM și ai Inspectoratului Școlar Județean.
În data de 11 mai, la Colegiul Național “Ioan Slavici” din Satu Mare, în prezența a 200 de elevi, profesori, reprezentanți ai asociațiilor de părinți și directori ai liceelor din teritoriu.
„Campania noastră din acest an își propune să vă fie alături cu informații care să vă fie de folos în adevăratul sens al cuvântului și de aceea mobilizarea instituțională este exemplară. Avem și câte două evenimente pe zi în județe diferite, alături de partenerii noștri din campanie, fapt care arată implicarea instituțiilor noastre, precum si dorința de a vă întâlni și de a dialoga” a subliniat Lilla Debelka.
La eveniment au mai participat ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, senatorul Gabriel Leș, Consulul General al României la Gyula (Ungaria), Florin Vasiloni, precum și reprezentanți ai IJP, ITM, AJOFM și ai Inspectoratului Școlar Județean.
Tot pe 11 mai, în judeţul Maramureş, Lilla Debelka a prezentat informațiile importante pe care tinerii trebuie să le aibă în vedere atunci când decid să plece din țară pentru continuarea studiilor, precum și riscurile pe care trebuie să învețe să le evite.
Secretarul de stat al MRP Lilla Debelka a prezentat campania în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din Baia Mare, la care au luat parte peste 200 de persoane, elevi și profesori de la Colegiul Tehnic “Aurel Vlaicu”, Colegiul Tehnic “C.D. Nenițescu” și Colegiul Național “Gheorghe Șincai”.
La eveniment au participat și Consulul General al României la Gyula, Florin Vasiloni, subprefectul județului Maramureș, Alexandru Cosma, precum și reprezentanți ai Parlamentului României, ai Agenției Naționale împotriva traficului de persoane Maramureș, Inspectoratului Județean al Poliției, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului Județean pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratului Județean Școlar Maramureș, Direcției Județene pentru Sport și Tineret Maramureș, Penitenciarului Baia Mare, Agenției Naționale Antidrog.
Campania continuă în cele 41 de județe ale României.
Proiectul se va derula în două etape, prima în lunile mai-iunie, destinată tinerilor, iar a doua în perioada septembrie-octombrie, destinată persoanelor adulte. Campania se va desfășura la nivelul celor 41 de județe ale României.