Ministerul Afacerilor Externe a organizat conferința de lansare a campaniei de promovare a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în intervalul 2020-2021.
Conferința este dedicată unui obiectiv ambițios pe care România și l-a asumat în planul diplomației multilaterale în anul 2006, odată cu depunerea candidaturii pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru intervalul 2020-2021. Nu în ultimul rând, evenimentul și-a propus să marcheze împlinirea a 50 de ani de la alegerea României, prin consens, în funcția de președinte al celei de-a 22-a Sesiuni a Adunării Generale, în septembrie 1967, când România a fost primul stat din grupul Est European care a preluat această responsabilitate, la 12 ani de la admiterea sa în cadrul ONU. Cu acest prilej, au fost evidențiate demersurile României în campania pentru Consiliul de Securitate al ONU, principalul for global cu responsabilități în domeniul menținerii păcii și securității internaționale. În acest sens, a fost subliniată importanța unui efort conjugat și a unui sprijin susținut din partea tuturor segmentelor societății românești pentru atingerea acestui obiectiv.
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a subliniat că reușita acestei candidaturi depinde de o campanie dinamică, susținută, creativă și implementată în ritm alert, menită să convingă statele membre ONU să își investească votul de încredere în țara noastră. În egală măsură, a arătat că România este pe deplin pregătită să își asume această înaltă responsabilitate de a activa în cadrul Consiliului de Securitate și de a se pronunța, pe parcursul celor doi ani de mandat, pe temele majore ale dialogului pentru pacea globală.
“Îmi doresc ca dialogul de astăzi să stimuleze dezbaterile în plan intern privind relevanța ONU pentru mediul de securitate contemporan, rolul diplomației multilaterale și contribuția istorică și de perspectivă a României la Organizație, pentru a identifica noi idei, propuneri, proiecte și acțiuni menite să asigure reușita candidaturii noastre la Consiliul de Securitate”, a declarat șeful diplomației române.
În cadrul discursului său, ministrul Teodor Meleșcanu a punctat, de asemenea, că România trebuie să promoveze o conduită activă în organizațiile internaționale și în dezbaterile multilaterale, care să stea deopotrivă sub semnul continuității în domeniile sale de expertiză, dar și al actualității subiectelor aflate în dezbatere. A prezentat pe larg argumentele care susțin capacitatea României de a acționa ca partener de încredere, capabil să apere interesul colectiv și obiectivele ONU.
“Misiunea pe care România intenționează să și-o asume în cadrul unui nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate poate fi rezumată în cuvintele marelui diplomat Nicolae Titulescu: «România a susținut întotdeauna securitatea colectivă, pacea indivizibilă și soluționarea tuturor disputelor prin mijloace pașnice». Acestea au fost coordonatele pe care s-a înscris și se înscrie acțiunea externă a țării noastre, ilustrând convingerea profundă că Organizația Națiunilor Unite reprezintă securitatea colectivă în forma cea mai extinsă”, a conchis ministrul afacerilor externe.
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a amintit că “ONU se confruntă cu noi provocări, în domenii în care este esențială cooperarea internațională și intervenția multilaterală eficace. În acest context, România este pregătită să contribuie activ, cu experiența și capacitățile sale pentru a asigura eficiența sistemului ONU. Suntem adepții unui Consiliu de Securitate mai eficient, mai transparent și mai reprezentativ, capabil să răspundă preocupărilor tuturor statelor membre ONU. “
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a transmis un mesaj de susținere a candidaturii României la CSONU: “în contextul actual al scenei internaționale, lucrurile se schimbă rapid, iar România este un actor tot mai prezent pe scena internațională, iar din perspectiva candidaturii țării noastre la CSONU, putem dovedi că suntem membri maturi și echilibrați ai sistemului internațional.”
La rândul său, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a reiterat angajamentul ferm al Ministerului Afacerilor Interne de a contribui, în continuare, la eforturile României de susținerea a misiunilor desfășurate sub egida ONU. ”Țara noastră a dovedit întotdeauna, în relația cu partenerii externi, foarte multă responsabilitate, o relație de încredere construită prin profesionalism și loialitate”, a punctat demnitarul român.
În alocuțiunea sa, consilierul prezidențial pe politică externă, Bogdan Aurescu, a accentuat faptul că „ONU înseamnă „împreună„. Înseamnă soluții colective la probleme comune. România dorește să își aducă o contribuție la acest efort colectiv, inclusiv printr-un nou mandat în cadrul Consiliului de Securitate. Respectul pentru dreptul internațional a fost și rămâne una dintre constantele politicii externe ale României„, a subliniat diplomatul român.
Reprezentantul Secretarului General ONU, directorul Oficiului ONU Belgrad, ambasador Simona Miculescu, a menționat că „onoranta calitate de membru ales al CSONU continuă să constituie cea mai înaltă confirmare a statutului României de membru activ și responsabil al comunității internaționale, capabil să inițieze și să promoveze soluții la nenumăratele și din ce în ce mai complexele provocări ale lumii contemporane„.
În continuare, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, prof. universitar Remus Pricopie, a amintit că, din perspectiva drepturilor asociate educației, sistemul ONU este cel care contribuie activ la promovarea acestuia. De asemenea, s-a referit la importanța educației pentru pace ca factor modelator al tinerei generații în spiritul prezervării păcii globale.
Deviza campaniei ”România pentru CS ONU: Un angajament pe termen lung în favoarea Păcii, Justiției și Dezvoltării” reflectă atenția acordată de România complexității temelor aflate pe scena internațională și reprezintă angajamentul ferm al României față de principiile menite să asigure pacea, stabilitatea, respectul pentru drepturile universale ale omului și reducerea disparităților de dezvoltare la scară globală.