Secretarul de stat pentru afaceri globale în Ministerul Afacerilor Externe, Daniela Gîtman, a discutat la Sommet-ul de la Antananarivo cu Marie-France Lalonde, ministrul afacerilor francofone al provinciei Ontario (Canada), despre situația comunității românilor din provincia Ontario. În cadrul întâlnirii s-a arătat că românii din aceasta zonă sunt foarte bine integrați în spațiul canadian existând necesitatea dinamizării cooperării economice în domenii de interes comun (cercetare, energie, noile tehnologii), precum și susținerea reciprocă în cadrul Francofoniei Instituționale.
Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, a condus, in perioada 26-27 noiembrie 2016, delegația României care a participat la cea de-a XVI-lea Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au limba franceză în comun – Sommet-ul Francofoniei. Evenimentul la nivel înalt a avut loc la Antananarivo, în Madagascar, fiind precedat de Consiliul Permanent al Francofoniei (22 noiembrie) și de Conferința ministerială a francofoniei (23-24 noiembrie).
Demnitarul român a avut o întrevedere si cu Gilbert Houngbo, directorul general adjunct al Organizației Internaționale a Muncii (ILO), fost prim-ministru al Togo (2008-2012), ocazie cu care a fost abordată cooperarea în cadrul instituțiilor internaționale și relansarea relațiilor bilaterale. Oficialul togolez a făcut cu acest prilej o scurtă prezentare a evoluțiilor actuale în cadrul ILO.
Secretarul de stat Daniela Gîtman s-a intanit și cu ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, cu care a abordat o serie de aspecte privind cooperarea bilaterală pe dosare de inters comun, cu accent pe proiectele culturale în derulare, în special cele din cadrul UNESCO.
Dezbaterile din cadrul reuniunii s-au axat pe tema «Creşterea în comun şi dezvoltarea responsabilă – condiţii pentru stabilitatea lumii şi a spaţiului francofon » și s-au finalizat cu adoptarea Declarației de la Antananarivo și a 13 rezoluții privind: stabilitatea și pacea, egalitatea de gen, combaterea extremismului violent, promovarea diversității lingvistice, dezvoltarea durabilă. În marja reuniunii a fost semnat un protocol de cooperare între UE și OIF, pe teme de interes comun, și a fost adoptată și o declarație a tinerilor francofoni.
În intervenția sa, oficialul român a subliniat importanța consolidării poziției Organizației Internaționale a Francofoniei în guvernanța mondială politică și economică, printr-o mai bună valorificare a atuurilor sale și consolidarea parteneriatelor sale cu alte organizații internaționale prestigioase, în primul rând cu ONU, în serviciul păcii, democrației și dezvoltării durabile.
Șeful delegației române a menționat, totodată, importanța dimensiunii economice a francofoniei, în directă legătură cu dezvoltarea durabilă, stabilitatea, democrația și pacea, afirmând că “România acordă o atenție deosebită dezvoltării francofoniei economice și implicării sale sporite în punerea în aplicare a Agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă”.
Cu acest prilej, a anunțat organizarea, la București, a Forumului economic francofon pentru Europa Centrală și de Est, în 2018, în contextul aniversării a 25 de ani de la aderarea țării noastre la OIF în calitate de stat membru cu drepturi depline. A informat, de asemenea, despre demararea pregătirii, împreună cu specialiștii OIF, a celei de-a treia ediții a Forumului mondial al femeilor francofone, care va avea loc la București, anul viitor, proiect deosebit de apreciat de statele membre OIF. Acest eveniment, a cărui tematică se va axa pe rolul femeilor în dezvoltarea economică, a fost agreat cu ocazia vizitei Secretarului general al Francofoniei la București, în primăvara anului 2016.
Șefii de stat și de guvern ai statelor membre au adoptat datele următoarelor două Sommet-uri ale Francofoniei, care vor avea loc în 2018, în Armenia, respectiv în 2020, în Tunisia.