Premierul Canadei, Stephen Harper, a anuntat ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii din Cehia, pentru a evita o blocare a acordului de liber-schimb incheiat cu Uniunea Europeana, potrivit Euractiv.ro. „Am decis sa ridicam, in saptamanile viitoare, obligativitatea vizelor impusa cetatenilor cehi pentru calatoriile in Canada”, a declarat Harper in cursul unei conferinte de presa sustinute la Bruxelles impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia semnarii acordului de liber-schimb.
Acest acord trebuie insa ratificat de fiecare dintre cele 28 de state membre ale UE si de Parlamentul European. Praga a amenintat recent ca nu va ratifica acordul daca problema vizelor nu va fi rezolvata.
Guvernul canadian a decis in 2009 sa reintroduca obligativitatea vizelor de calatorie pentru cehi, care fusese eliminata in 2007, din cauza numarului considerat „excesiv” de cereri de azil depuse de cetatenii acestei tari, marea majoritate romi, care denuntau discriminarile la care sunt supusi.
„Trebuie sa ne intrebam de ce cetateni ai unei tari UE sunt nevoiti sa ceara azil intr-o tara straina”, facea apel la acea vreme comisarul european pentru Justitie, francezul Jacques Barrot.
Europenii au amenintat Canada cu impunerea obligativitatii vizelor pentru cetatenii canadieni, dar nu au trecut vreodata la fapte.
Autoritatile canadiene au apreciat ca reforma sistemului de acordare a dreptului de azil in Canada a permis rezolvarea problemelor, reducand depunerea de cereri nefondate.
Astfel, singurele tari din Uniunea Europeana pentru care Canada continua sa mentina regimul obligatoriu de vize vor fi Romania si Bulgaria.
Autoritatile de la Ottawa au mentinut si dupa aderarea Romaniei la UE regimul obligativitatii de vize pentru cetatenii romani care calatoresc in Canada, fiind demarat inca din 2007 un proces de examinare cuprinzatoare a regimului de vize pentru noile state membre ale UE.
Cetatenii canadieni sunt exceptati inca din 2002 de la obligativitatea obtinerii vizei de intrare in Romania pentru o sedere de pana la trei luni.
In Canada se afla o comunitate de romani estimata la cel putin 200.000 de persoane.