Forțele armate canadiene (FAC) trimit aproximativ 135 de militari și patru avioane de vânătoare CF-18 Hornet ale Aviației regale canadiene la Constanța, în România, pentru a lua parte la activitățile poliției aeriene a NATO din septembrie până în decembrie 2017, informează site-ul de știri 45enord.ca.Misiunea face parte din cadrul operațiunii REASSURANCE și reprezintă contribuția Canadei la măsurile de asigurare și disuasiune ale NATO. Forța operațională aeriană (FOA) în România va consolida capacitatea Forțelor Aeriene Române pentru menținerea integrității spațiului aerian.
Activitățile consolidate ale poliției aeriene a NATO fac parte din măsurile de asigurare și disuasiune ale Alianței începând din 2014. Aceste măsuri demonstrează hotărârea colectivă a aliaților de a proteja populațiile și teritoriile țărilor membre NATO.
„Forțele armate canadiene sunt angajate față de principiul apărării colective al Alianței, care este punctul central al tratatului fondator al NATO. Militarii noștri sunt bine antrenați și hotărâți să contribuie la activitățile consolidate ale poliției aeriene a NATO care asigură integritatea spațiului aerian al aliaților noștri”, a declarat generalul-locotenent Steve Bowes, comandantul Comandamentului Operațiunilor Interarme ale FAC.
„(…) Forța noastră operațională aeriană în România este mândră să participe la activități de apărare colectivă care sprijină activitățile consolidate ale poliției aeriene a NATO”, a explicat la rândul său locotenent-colonelul Mark Hickey, comandantul Forței operaționale aeriene în România.
Activitățile consolidate ale poliției aeriene a NATO constituie o misiune de apărare colectivă în timp de pace vizând protejarea integrității spațiului aerian al Alianței. FAC sprijină această misiune în rotație cu alți aliați ai NATO în cadrul operațiunii REASSURANCE începând din mai 2014.
FAC au desfășurat o FOA în România pentru prima dată în cadrul operațiunii REASSURANCE între aprilie și august 2014 la Baza Aeriană 71 a Forțelor Aeriene Române din Câmpia Turzii.