Relațiile dintre China și Rusia depășesc cu mult sfera bilaterală și sunt cruciale pentru lume și viitorul omenirii, a declarat președintele chinez Xi Jinping la conferința de presă comună pe care a susținut-o marți cu președintele rus Vladimir Putin, adăugând că China și Rusia vor colabora pentru multilateralism, promovarea redresării post-pandemice și construirea unei lumi multipolare.
Xi și-a continuat vizita de stat în Rusia, întâlnindu-se marți cu Putin și prim-ministrul Mikhail Mishustin. Xi și Putin au purtat două runde de discuții private și una în format extins, iar la finalul discuțiilor cei doi șefi de stat au semnat declarații comune.
Declarația comună a Republicii Populare Chineze și a Federației Ruse privind aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare pentru noua eră a fost semnată și publicată de Xi și Putin la Kremlin. În problema Ucrainei, cele două părți au subliniat discuțiile ca soluție la criză și au cerut respectarea preocupărilor de securitate ale tuturor țărilor în rezolvarea crizei, a scris agenția de știri Xinhua. Rusia a declarat că se angajează să reia discuțiile de pace cât mai curând posibil.
Cei doi președinți au semnat, de asemenea, o declarație comună privind planificarea dezvoltării pentru direcțiile cheie ale cooperării economice China-Rusia înainte de 2030.
Xi i-a invitat pe cei doi lideri ruși să viziteze China, ceea ce analiștii consideră că reprezintă un nivel înalt de încredere și ridicarea coordonării între cele două state la un nivel superior, în ciuda turbulențelor globale.
Xi l-a invitat pe Putin să viziteze China cu ocazia celui de-al treilea Forum al Inițiativei Noului Drum al Mătăsii, care va avea loc în acest an. De asemenea, conform Xinhua, la întâlnirea cu premierul Mishustin, Xi a amintit despre invitația lansată în cadrul întâlnirii sale informale cu Putin și a făcut referire la întâlniri regulate continue între premierul chinez și premierul rus.
Premierul rus a acceptat invitația și planurile de a călători în China, a declarat marți pentru TASS Boris Belyakov, purtătorul de cuvânt al premierului.
Se potrivește logicii istorice conform căreia liderii chinezi văd Rusia drept principala alegere pentru vizitele în străinătate, a spus Xi, adăugând că China și Rusia sunt cel mai mare vecin al celuilalt și partener strategic cuprinzător de coordonare și că o astfel de relație a rezistat testului schimbările profunde ale lumii.
Xi a mai spus că China este pregătită să extindă cooperarea cu Rusia în domeniul comerțului, investițiilor, lanțului de aprovizionare, mega-proiecte, energie și domenii de înaltă tehnologie.
Parteneriat strategic
Li Haidong, profesor la Institutul de Relații Internaționale de la Universitatea de Afaceri Externe din China, a declarat marți pentru Global Times că „înaltul nivel de încredere reciprocă și relațiile mature construite între liderii chinezi și ruși arată că legăturile bilaterale pot rezista impactului schimbărilor profunde pe care lumea le experimentează în acest moment”.
Criza din Ucraina și înrăutățirea legăturilor dintre Rusia și Occident nu pot afecta dezvoltarea legăturilor China-Rusia, și că acesta este un mesaj cheie transmis lumii. Aceasta arată că China și Rusia sunt hotărâte să facă lumea să se schimbe într-un mod pozitiv, care să poată promova mai bine multilateralismul, multipolaritatea și o mai mare democrație în relațiile internaționale, au spus analiștii.
Parteneriatul strategic China-Rusia nu se referă doar la coordonarea și cooperarea în afaceri internaționale, ci include și cooperarea în domeniul comerțului, finanțelor, energiei, știință și tehnologie, precum și schimburile culturale, sport, turism și altele, au spus experții.
Mediere vs. instigare
Potrivit Global Times, care citează Xinhua, în timpul schimbului de opinii aprofundat cu Putin asupra chestiunii ucrainene, președintele chinez a menționat că „China este pregătită să continue să joace un rol constructiv în promovarea soluționării politice a crizei din Ucraina”.
Xi a subliniat că, în problema Ucrainei, se construiesc voci pentru pace și raționalitate. Majoritatea țărilor susțin reducerea tensiunilor, susțin negocierile de pace și sunt împotriva alimentării conflictului. O trecere în revistă a istoriei arată în cele din urmă conflictele trebuie soluționate prin dialog și negociere.
Când China continuă să depună eforturi pentru a promova pacea și o încetare a focului în Ucraina, există o singură țară – SUA, care se opune și critică în mod deschis medierii Chinei.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat luni că „lumea nu ar trebui să se lase păcălită de un potențial plan de pace chinezo-rus pentru Ucraina, care ar „îngheța” teritoriul ocupat de forțele ruse”, a informat Bloomberg.