Acasă Stiri Caravana filmului românesc revine la Zalău, între 23 și 25 iulie

Caravana filmului românesc revine la Zalău, între 23 și 25 iulie

Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale aduce din nou la Zalău pelicule de primă mână, realizate în cadrul cinematografiei naționale. Suntem siguri că vă amintiți de cei cinci ani în care, până în 2018, v-am bucurat, aducând pe ecran prestațiile de mare calitate ale actorilor români.

Şi în acest an revenim la Amfiteatrul din Parcul Central, între 23 şi 25 iulie, de la ora 21:15, cu proiecții în aer liber, deschise tuturor amatorilor de film, căci intrarea este liberă, sub cerul înstelat de vară.

Peste cinci milioane de spectatori români (cifră record!) s-au bucurat până acum, privind aventurile copilului Nică a Petrei, aşa cum le-a scris marele Ion Creangă şi cum le-a adus pe ecranul cinematografic maestra filmului pentru copii, Elisabeta Bostan, în „Amintiri din copilărie”. Hâtrul scriitor este interpretat în film de inegalabilul actor Ştefan Ciubotăraşu, care povesteşte cu un aer nostalgic, copilăria băiatului cel isteț, petrecută în satul Humuleşti, cu toate nebuniile şi hârjoanele vârstei. Iar această idilică viață rurală, azi aproape dispărută, este viu evocată cinematografic, ceea ce a şi adus peliculei, în 1965, Premiile speciale ale Juriilor la Festivalurile Internaționale de Film de la Gijon (Spania) şi La Plata (Argentina).

Un film pentru întreaga familie  este şi cel din seara următore, din 24 iulie, care aduce însă în sufletul publicului, romantismul iubirii adolescentine, prin doi elevi de liceu, cu statuturi sociale diferite. În „Declarație de dragoste, în regia lui Nicolae Corjos, pe aceşti doi moderni Romeo şi Julieta îi uneşte dragostea, dar îi despart situațiile familiale şi şcolare. Căci el este premiantul clasei şi fiul unei familii de intelectuali, în timp ce ea este „cea mai cea” din şcoală şi trăieşte în sânul unei familii cu probleme, conduse de un tată bețiv. În aceste condiții, va învinge oare dragostea celor doi liceeni, interpretați de Teodora Mareş şi Adrian Păduraru, aflați în 1985, când a fost realizat filmul, în floarea vârstei şi a frumuseții ?

Cine din generațiile născute mai alaltăieri nu îl iubeşte pe marele actor Amza Pellea? Îl ştiu poate din rolurile comice, căci personajul său, Nea Mărin, a făcut epocă. Dar gama interpretativă a actorului era amplă, astfel încât el e creat un personaj plin de măreție în filmul Mihai Viteazul – Călugăreni, prezetat pe 25 iulie, la Zalău. Regizorul Sergiu Nicolaescu a contat pe apariția fizică impunătoare şi pe talentul uriaş al actorului, pentru a creiona portretul lui Mihai Pătraşcu, ban al Craiovei, care reuşeşte, prin diplomația şi demnitatea arătate în fața sultanului otoman Murad al III-lea, să câştige tronul Ţării Româneşti. Şi să lupte apoi, în numele Europei creştine, dar fără promisul ei ajutor, împotriva trupelor invadatoare ale turcilor, ce aveau ca țintă cucerirea Vienei.

Diversele conflicte politice, desfăşurate pe parcursul filmului, se încheie cu apoteoza scenelor de luptă de la Călugăreni, amplu orchestrate, întrucât numeroasa figurație era asigurată de soldați care făceau la termen armata, pe atunci obligatorie. Filmul a fost considerat şi în epocă o realizare importantă, fiind trimis ca propunere a României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, în 1972. De asemenea, pelicula ocupă locul trei în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile.

Sunt toate acestea motive să nu ratați întâlnirea cu capodoperele cinematografiei naționale, prezentate la Zalău, în iulie, de Caravana filmului românesc.

Programul „Caravanei filmului românesc” la Zalău,

Amfiteatrul din Parcul Central, 23 – 25 iulie 2024, este următorul:

Marți, 23 iulie, ora 21.15: AMINTIRI DIN COPILĂRIE

Scenariul şi regia: Elisabeta Bostan

Cu: Ştefan Ciobotăraşu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu, Emanoil Petruţ

aventuri / 1964 / 68 min.

 

Miercuri, 24 iulie, ora 21.15: DECLARAȚIE DE DRAGOSTE

Regia: Nicolae Corjos; Scenariul: George Șovu

Cu: Teodora Mareș, Adrian Păduraru, Tamara Buciuceanu, Dorel Vişan, Ion Caramitru

romantic / 1985 / 95 min.

 

Joi, 25 iulie, ora 21.15:

MIHAI VITEAZUL – CĂLUGĂRENI

Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Titus Popovici

Cu: Amza Pellea, Irina Gărdescu, Florin Piersic, Mircea Albulescu

istoric / 1970 / 100 min. 

Accesul publicului este gratuit, la toate proiecțiile.

***

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a XII-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei unsprezece ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF – Arhiva Naţională de Filme;

Parteneri media: All About Romanian Cinema  – AaRC, România pozitivă, Agenţia de Carte, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, GoNEXT, BizPLUS, Cinefan, Roportal, Cinefilia,  Comunicate de afaceri, boio.ro.   

La Zalău, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Zalău.