Acasă Cultura / Culte Caravana Limbii Române în sudul Basarabiei, un succes total: Să repetăm în...

Caravana Limbii Române în sudul Basarabiei, un succes total: Să repetăm în toamnă acest proiect și în alte localități!

40 de profesori de limbă română în zona Cahul și din regiunea Odesa, Ucraina, au beneficiat, în perioada 16 -17 mai, de o sesiune de cursuri de perfecționare, organizate în cadrul Caravanei Limbii Române.

Cursurile au fost susţinute de dr. Elena Platon, conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii ”Babeş-Bolyai“ din Cluj Napoca. Programul a cuprins prelegeri şi dezbateri referitoare la strategiile de predare a competenţei lingvistice, precum şi ateliere de limba română.

Caravana Limbii Române a fost organizată, în perioada 11 – 17 mai, în Sudul Basarabiei, proiect derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Consulatul General al României la Cahul.

Turneul s-a desfășurat în localitățile Tartaul de Salcie, Taraclia de Salcie, Tătăreşti, Bucuria, Doina, Baurci Moldoveni, Larga Nouă, Badicul Moldovenesc, Vulcăneşti şi Borceag.

Am organizat această caravană cu obiectivul de a aduce teatrul în comunitățile mai puțin accesibile din raionul Cahul și din împrejurimile sale. Noi avem parteneriate foarte bune cu Teatrul „B. P. Hașdeu”, am auzit care sunt spectacolele organizate, vin copii, vin adulți de prin localități, însă nu toți. Noi ne-am propus să ducem teatrul în zece localități unele sunt destul de aproape, 30 km, altele chiar pe la o sută de km’’, a menționat Vlad Condrea, reprezentantul Institutului Cultural Român.

Actorii Teatrului „B. P. Hașdeu” au jucat în spectacolele „Cocoșelul neascultător’’, „Un suflet pentru o păpușă’’, „Amintiri din copilărie’’ și „Sfânta Duminică’’.

Avem o săptămână plină de bucurie pentru copii din Sudul Basarabiei. Ne-am gândit la localitățile unde actorii au dorit cu drag să joace spectacole, ne dorim din tot sufletul să repetăm și în toamnă acest proiect și în alte localități’’, a menționat consulul general al României la Cahul, Anca Corfu, citată de trm.md

Ar trebui de prezentat mai des astfel de proiecte, să mergem la sat și să prezentăm nu numai copiilor care au posibilitate să cumpere un bilet, dar pentru toți copii’’, a menționat Rodica Zbârciog-Ciobanu, directorul-adjunct al Teatrului „B.P.Hașdeu”.