Profesorul universitar Kamenko M. Markovic din Serbia marchează 140 de ani de la nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuşi prin lansarea cărţii „Constantin Brâncuși și familia sa spirituală”Constantin Brâncuși a avut contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.
Constantin Brâncuși a expus pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon d’Automne din Paris în 1906. Creează în 1907 prima versiune a Sărutului, temă pe care o va relua sub diferite forme până în 1940, culminând cu Poarta Sărutului parte a Ansamblului Monumental din Târgu-Jiu. În 1907 închiriază un atelier în Rue de Montparnasse și intră în contact cu avangarda artistică pariziană, împrietenindu-se cu Guillaume Apollinaire, Fernand Léger, Amedeo Modigliani, Marcel Duchamp.
Cartea reproduce 50 de lucrări ale lui Constantin Brâncuși și analiza lor. La fel, din carte se pot afla detalii interesante din viața lui Brâncuși, cum este întâmplarea celebră din 1907, când lui Brâncuși s-a oferit să fie asistentul faimosului Auguste Rodin, acesta refuzând, a avut faimoasa replică „La umbra marilor copaci nu crește nimic”.
Constantin Brâncuși a decedat la 16 martie 1957, fiind înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.