Acasă Ucraina Cărturarul român Gheorghe Asachi a fost omagiat la el acasă, la Herța

Cărturarul român Gheorghe Asachi a fost omagiat la el acasă, la Herța

La Herţa a avut loc o acţiune culturală „Pe urmele cărturarului Gheorghe Asachi şi pictorilor familiei Verona”, potrivit Bucpress.eu.

Evenimentele cultural-educaţionale au fost organizate de Fundaţia Civică Raională “Gheorghe Asachi” din  Herţa (Ucraina) pentru a omagia trecerea în eternitate a mentorului spiritual Gheorghe Asachi şi a pictorilor Paul Verona şi Artur Verona. În paralel, momentul a fost un bun prilej pentru a trece în revistă şi realizările Fundaţiei civice Raionale “Gheorghe Asachi”, care a marcat astfel un deceniu de existență.

Gheorghe Asachi este cărturarul care la început de noiembrie îi adună împreună pe iubitorii creaţiei sale. El a fost şi este considerat deschizătorul de drumuri,  îndrumătorul cultural în diverse domenii: teatru, școală, presă şi activitate tipografică. Urmele acestei personalități complexe se fac simţite şi astăzi în oraşul copilăriei lui. Prima instituţie prin intermediul căreia este popularizat numele şi imaginea lui Gheorghe Asachi este ziarul “Gazeta de Herţa”, fapt care i se datorează poetului şi scriitorului Simion Gociu, primul redactor-şef al acestui săptămânal pe frontispiciul căreia de atunci şi până în prezent apare chipul senin al cărturarului Gheorghe Asachi. Alte două instituţii care-i poartă numele, propagă imaginea şi creaţia sunt Liceul Raional “Gheorghe Asachi” şi Biblioteca Raională cu acelaşi nume.

De asemenea, bustul poetului este plasat în parcul central al oraşului, iar din 2006, numele marelui cărturar originar din Herţa este purtat şi slăvit peste tot unde există suflare românească de asociaţia culturală – Fundaţia Civică Raională “Gheorghe Asachi”, condusă de Eugenia Cimborovici-Teodoreanu. Prin intermediul Fundaţiei civice în parteneriat cu Consulatul General al României la Cernăuţi, Asociaţia STINDARD din Bucureşti, director proiecte Alexandru Teodoreanu, Liga tineretului Român “Junimea” precum şi alţi parteneri media ai fundaţiei din Ucraina, România şi Republica Moldova, Eugenia Cimborovici-Teodereanu a făcut un arc peste timp, aducând acasă valorile perene ale Herţei în spaţiul cultural românesc. Este vorba de omagierea în fiecare an a marelui iluminist Gheorghe Asachi, comemorarea pictorilor Paul Vernona şi Artur Vernona, rădăcinile cărora se trag din Herţa, dar şi de promovarea limbii culturii, tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti prin desfăşurarea şcolii de vară, diferitor concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale.

La evenimentul “Pe urmele cărturarului Gheorghe Asachi” au participat elevi, profesori, scriitori şi oameni de cultură, fiecare aducând un omagiu marelui om de cultură, Gheorghe Asachi. Oaspeţi dragi au fost şi cei câţiva profesori şi elevi ai Colegiului pedagogic “Gheorghe Asachi” din Lipcani, Republica Moldova, care doresc să stabilească unele relaţii culturale atât cu fundaţia cât şi cu alte instituţii de profil din Cernăuţi. Despre importanţa omagierii scriitorului la el a acasă a vorbit Viorel Iastremschi, şeful Administraţiei Raionale de Stat Herţa, scriitorii Mircea Lutic şi Simion Gociu. Participanţii au fost onoraţi şi de prezenţa doamnei Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi, care în discursul său a subliniat: “În persoana doamnei Eugenia Cimborovici-Teodoreanu văd un erou care e capabil de iubire şi de sacrificii. Este un model care şi prin caracterul personal, prin activitatea profesională, civică, dar şi prin sacrificii personale, domnia sa ne este un exemplu. Proiectele desfăşurate de societate  au fost interesante, frumoase, venite din suflet şi din toată dragostea herţenilor, iar faptul că doi ani de zile expoziţia permanentă a fundaţiei civice raionale “Gheorghe Asachi”, s-a aflat în sala festivă a Consulatului  dovedeşte încă o dată expresia deosebită a relaţiilor noastre oficiale. Fundaţia civică urcă acel munte al culturii la Herţa  cu mare demnitate, curaj, dărnicie, perseverenţă. Este o muncă grea, complicată, dar dumneaei a ştiut să adune în jurul ei oameni cu suflet mare, a ştiut să relaţioneze cu fiecare funcţionar, cu fiecare  om dedicat, implicat şi responsabil de activităţile civice şi de proiectele culturale naţionale aici în Herţa, drept pentru care îi mulţumim şi o încurajăm să continue cu aceiaşi perseverenţă proiectele culturale şi identitare pe care le promovează din orice punct al spaţiului identitar românesc, fie că este acasă la Herţa, Republica Moldova sau Sighişoara. Dacă vom avea o poziţie rodnică şi fructuoasă în acest sens, putem fi demni de valorile noastre naţionale iar copiii ne vor lua un exemplu” , a menţionat Consulul General.

Evenimentul cultural s-a încheiat cu un concert susţinut de Orchestra de instrumente populare “Plaiul Herţei”, condusă Ilie Crâşmaru, urmat de depunerea coroanelor şi jerbelor de flori la bustul poetului, precum şi oficierea unui serviciu divin întru pomenirea marelui cărturar Gheorghe Asachi şi a pictorilor Artur şi Paul Verona, slujbă oficiată de preotul Bisericii “Sfântul Spiridon” din Herţa, părintele Nectarie Bălan.