Institutul Cultural Român a desfășurat, în perioada 1 iulie – 31 august 2024, concursul de eseuri „Eu și România”, dedicat copiilor din comunitățile istorice și din diaspora. Această inițiativă a avut ca obiectiv consolidarea conștiinței identitare în rândul tinerilor români, contribuind la stimularea implicării culturale în comunitățile istorice în care limba română nu deține statutul de limbă oficială.
Astfel, 59 de copii din 14 țări au participat la concursul de eseuri, povești și compuneri „Eu și România”, cu tema „Limba română este patria mea”. Cele mai multe lucrări au venit de la copii din Marea Britanie (12), Serbia (8), Italia (8) și Ucraina (7), dar au fost participanți și din Austria, Belgia, Canada, Franța, Germania, Irlanda, Spania, SUA, Suedia și Ungaria.
Proiectul a presupus premierea celor mai bune lucrări, având ca reper cuvintele marelui poet Nichita Stănescu: „a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimată în limba română. … O patrie fără nume nu este o patrie. Limba română este patria mea.”
Lucrările, grupate pe trei categorii de vârstă (8-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani), au fost evaluate de un juriu independent, care a decis câștigătorii celor nouă premii (câte trei premii pentru fiecare categorie de vârstă, după cum urmează: trei premii I în valoare de 500 euro fiecare, trei premii II în valoare de 400 euro fiecare și trei premii III în valoare de 300 euro fiecare).
Astfel, la categoria de vârstă 8-10 ani, premiul I a fost câștigat de Mariela Putină din Franța, care a obținut nota 8,81, urmată de Alexandru Stănilă din Italia, pe locul II, cu nota 8,13, iar premiul III a fost câștigat de Olivia-Nicole Suna-Weingard din Marea Britanie, cu nota 8,00.
La categoria de vârstă 11-14 ani, premiul I a fost obținut de Elisabeth Marie Fischer-Dieskau din Germania, cu nota 9,50, urmată de Irina Stanease din Franța, pe locul II, cu nota 8,66, și de Nadia Bândiu din Ucraina, pe locul III, cu nota 8,50.
La categoria de vârstă 15-18 ani, premiul I a fost câștigat de Mara Stăvaru din Ungaria, cu nota 8,26, urmată de Aleksandra Maleta din Serbia, pe locul II, cu nota 7,83, și de Lavinia Maria Tîrzioru din Italia, pe locul III, cu nota 7,70.
Criteriile în alegerea eseurilor câștigătoare au fost următoarele: condițiile impuse de organizatorul concursului (eseu, limită de spațiu, condiții de tehnoredactare, limita de vârstă etc.), relevanța temei (concurentul/concurenta a evidențiat legăturile sale cu România, a pus în evidență elemente de cultură și de civilizație românească), elemente de limbă (textul a fost scris cu cât mai puține greșeli de exprimare).
Lucrările au fost evaluate de comisia de jurizare, formată din Simona Popescu – jurnalist Radio România, Nona Rapotan – profesor, jurnalist cultural, coordonator Bookhub și Gabriela Toma – scriitor, coordonator programe la Muzeul Naţional al Literaturii Române.
Concursul „Eu și România” se află la a doua ediție și este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Reprezentanțe în Străinătate și Comunități Românești.