În urmă cu 5 ani, la 3 februarie 2009, Curtea Internațională de Justiție s-a pronunțat în litigiul cu Ucraina referitor la delimitarea spațiilor maritime ale celor două state din Marea Neagră, acordând României aproape 80% din zona aflată în dispută, adică 9.700 km de platou continental și zonă economică exclusivă. Acest rezultat a constituit prima extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după 1918.
România a obţinut un rezultat excepţional în urmă cu cinci ani în procesul cu Ucraina privind delimitarea maritimă la Marea Neagră, a declarat, astăzi, Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.
“Rezultatul excepțional al acestui caz, care a necesitat eforturi susținute din partea celor două state părți aflate în dispută, ca și din partea Curții Internaționale de Justiție, de-a lungul celor aproape patru ani și jumătate de proces, semnifică în primul rând succesul dreptului internațional”, a subliniat șeful diplomației române în deschiderea conferinței internaționale „România și Curtea Internațională de Justiție. 5 ani de la Delimitarea Maritimă în Marea Neagră”.
Titus Corlățean a ținut să își exprime recunoștința față de echipa de juriști care a reprezentat statul român în acest caz complex și le-a oferit diplome celor care au susținut cauza României în fața instanței de la Haga.
„Mai multe generații de juriști și diplomați au depus eforturi extraordinare pentru a ajunge la rezultatul final iar atunci când resursele pentru o soluție negociată au fost epuizate, justiția international, prin intermediul Curții de la Haga, a reușit să finalizeze acest caz în mod strălucit și de o manieră durabilă. Ca diplomat de carieră și jurist, doresc să îmi exprim recunoștința față de toți cei care, de-a lungul multor ani, au muncit cu pasiune pentru a soluționa această dispută„, a afirmat ministrul de Externe.
În onoarea succesului de la Haga, Poșta Română a emis luni o ediție specială de timbre intitulată „Marea Neagră, o istorie rescrisă”.