Timp de trei zile, un grup de parlamentari din cadrul Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, va efectua o vizită în Finlanda unde se va întâlni cu reprezentanţii unor instituţii care ar putea să o ajute pe Camelia Smicală.
Deputatul Matei Andrei Dobrovie, vicepreşedintele Comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării, a declarat, într-un interviu pentru Jurnalistii.ro, că în cadrul acestei deplasări vor avea loc întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului de Justiție, Ministerului Afacerilor Sociale și Sănătății, Primăriei Tampere, Serviciului Social și Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, deputatul precizează că va ține la curent opinia publică referitor la discuțiile pe care delegaţia românească le vor avea la Helsinki, precum și rezultatele demersului în acest caz.
Totodată, ca un scurt reminder, pentru „îndrazneala” de a îşi apăra copiii de executorii judecătoreşti, Camelia Smicală a fost condamnată, în 28 aprilie, la 6 luni de închisoare cu suspendare. Din cauza acestei hotărâri judecătoreşti, medicul nu mai poate profesa.
Acest caz a fost acoperit şi de mass-media, lucru ce a stârnit un val de proteste în ţară în urmă cu mai bine de o săptâmână. În data de 21 mai a lunii curente, zeci de persoane au protestat la Ambasada Finlandei faţă de drama acestei mame. Aceştia s-au adunat pentru a protesta faţă de modul în care este gestionat cazul româncei ai cărei copii, Mihai şi Maria, au fost reţinuţi de către autorităţile finlandeze. La manifestaţie au participat şi preşedintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara graniţelor ţării, Constantin Codreanu, precum şi Coliu Doru-Petrişor, membru al comisiei parlamentare.
Membrii Comisiei au avut o întrevedere la finalul lunii februarie cu Paivi Pohjanheimo, ambasador al Republicii Finlanda la Bucureşti şi Anne M´Rabet, adjunct al Şefului de Misiune şi consulul Tuijamari Pahl, cărora le-au prezentat cazului Cameliei Jalaskoski (Smicală), însă partea finlandeză nu a părut interesată de acest subiect.
Ministrul Andreea Păstîrnac a discutat în 10 mai, cu Kari Tolvanen, președintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul finlandez, și Eva Biaudet, vice-președinte, despre problematica respectării drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor europeni, cu accent pe cazul doctorului român cu dublă cetățenie, Camelia Smicală Jalaskoski. În cadrul acestei întruniri, reprezentanții finlandezi au asigurat susținerea interesului superior al copiilor, sub rezerva respectării cadrului legislativ național. De asemenea, cazul Smicală a fost dezbătut şi la ONU, în Comisia pentru Drepturile Omului.
Vizita delegaţiei româneşti în Finlanda vine după lungi tergiversări, fapt ce se datoratează refuzului de cooperare din partea autorităţilor finlandeze.