Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie (CBCI) Rep. Moldova – România a fost lansată oficial, astăzi la Chişinău, cu scopul asigurării unui mediu de afaceri stabil, coerent, transparent şi favorabil dezvoltării durabile a economiei, inclusiv prin promovarea unor iniţiative legislative, transmite www.promptmedia.ro.
Constantin Vieru, preşedintele CBCI, a subliniat dezvoltarea afacerilor de pe cele două maluri ale Prutului, demonstrată de cifra de afaceri dintre cele două țări, pentru anul în curs, care a ajuns la un miliard de dolari. ”Deschiderea acestei instituţii (Camera Bilaterală de Comerț – n.r.) va da un impuls nou pentru o colaborare economică mult mai energică între Moldova şi România. Ne bucurăm că putem veni în sprijinul afacerilor de pe cele două maluri ale Prutului, oferind un cadru de comunicare şi dezvoltare pentru companiile din ambele state”, a subliniat Vieru.
Prezent la festivitate, ministrul pentru IMM-uri, Florin-Nicolae Jianu, a transmis un mesaj de susținere din partea premierului Victor Ponta. “Prin aportul guvernamental, dar şi al mediului de afaceri, relaţiile economice dintre ţările noastre vor cunoaşte o nouă dezvoltare. Situaţia economică din România este extrem de stabilă. Ne dorim ca şi Moldova să profite din plin de această stabilitate”, a declarat ministrul.
Vladimir Didilica, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Rep. Moldova, a menţionat că lansarea lucrărilor Camerei va permite transformarea oportunităţilor economice dintre cele două ţări în realizări concrete şi eficiente pentru mediul de afaceri.
Demersurile pentru înființarea CCIMR au început la sfârșitul luna mai, odată cu semnarea, la Chişinău, a documentelor care au fost înaintate pentru înregistrarea asociaţiei, certificatele de funcționare fiind emise câteva săptămâni mai târziu, în luna iunie.
România se situează pe locul doi între partenerii cu care Rep. Moldova întreţine relaţii comerciale, deținând 16,33 % din volumul total al exportului moldovenesc și pe locul trei în topul ţărilor din care Rep. Moldova efectuează importuri, cu 12,78% în volumul total al importului Moldovei.
Potrivit statisticilor, în prezent există 4.500 de firme cu capital moldo-român, 2.500 de companii româneşti activează în Moldova şi 1.500 de companii moldoveneşti îşi desfăşoară activitatea în România.