Comisia Europeană a cerut anumitor state membre să asigure faptul că reglementările naționale în materie de servicii de jocuri de noroc respectă libertățile Tratatului privind funcționarea UE. Statele membre sunt, în principiu, libere să stabilească obiectivele politicilor lor în materie de jocuri de noroc online. Acestea pot să restricționeze sau să limiteze furnizarea la nivel transfrontalier a anumitor tipuri de servicii de jocuri de noroc, pe baza unor obiective de interes public precum protecția consumatorilor sau prevenirea fraudei sau a altor activități infracționale. Cu toate acestea, sistemele naționale în materie de jocuri de noroc trebuie să respecte legislația UE.
România face parte dintre statele membre în care Comisia investighează procedura de acordare a licențelor și condițiile de furnizare a serviciilor de jocuri de noroc online.
Statele membre trebuie să demonstreze relevanța și necesitatea unei anumite măsuri, în special existența unei probleme legate de obiectivul de interes public aflat în joc și coerența sistemului de reglementare. De asemenea, statele membre trebuie să demonstreze că obiectivele de interes public sunt urmărite în mod coerent și sistematic. Acestea nu trebuie să adopte, să faciliteze sau să tolereze măsuri care subminează obiectivele respective.
În comunicarea sa intitulată „Către un cadru european global pentru jocurile de noroc online”, adoptată la 23 octombrie 2012 ,Comisia a anunțat că va accelera procesul de evaluare a dispozițiilor naționale care fac obiectul procedurilor și al plângerilor în curs referitoare la neîndeplinirea obligațiilor și va lua măsurile necesare pentru a asigura respectarea legislației. După consultarea statelor membre în cauză, au fost adoptate decizii privind o primă serie de proceduri pendinte.
Comisia a cerut Suediei să se conformeze dispozițiilor UE privind libera circulație a serviciilor în ceea ce privește reglementarea și supravegherea monopolului său în domeniul jocurilor de noroc.
O procedură procedură închisă a fost cea de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Finlandei cu privire la conformitatea cu normele UE a dispozițiilor naționale care stabilesc drepturi exclusive în ceea ce privește furnizarea de servicii de jocuri de noroc;
Belgia, Cipru, Republica Cehă, Lituania, Polonia și România au primit o cerere oficială de informații privind legislația națională care restricționează furnizarea de servicii de jocuri de noroc.
De asemenea, investigațiile și procedurile împotriva unor state membre au fost închise, în special, cele care nu ajunseseră la lansarea unei proceduri oficiale de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.