Site icon TIMP ROMÂNESC

Ce mai ”uită” britanicii

Condamnările a 109 criminali, 81 de violatori și a unui bărbat găsit vinovat de ambele fapte de instanțele din Regatul Unit nu au fost transmise în țările UE de origine ale infractorilor, din cauza unei erori masive a sistemului informatic și a unei mușamalizări ulterioare ulterioare, potrivit The Guardian.

Aceste cazuri grave se numără printre cele 112.490 de condamnări penale care nu au fost transmise în capitale din UE, pe o perioadă de opt ani, din cauza unei erori informatice catastrofale.

Scandalul implică în mare măsură cetățeni care sunt deportați foarte rar chiar și după condamnări lungi la închisoare, lăsând statele membre ale UE neinformate cu privire la persoane condamnate pentru infracțiuni în Marea Britanie care între timp ar fi putut intra în țara lor.

Dezvăluirea este extrem de sensibilă într-un moment în care forțele de poliție din Marea Britanie se bazează pe bunăvoință pentru o cooperare continuă în vederea schimbului de informații, după pierderea accesului la bazele de date UE odată cu Brexitului.

Problema a fost descoperită în urmă cu cel puțin șase ani, iar un birou provizoriu de actualizare a informațiilor a fost înființat la acea dată.

Potrivit The Guardian, au lipsit notificări cu privire la 191 de persoane care au fost condamnate fie pentru crime grave sau premedidate, violuluri, pedofilie, fie pentru ucidere din culpă.

Statele membre ale UE au fost informate cu privire la această problemă abia în toamna anului trecut, după ce aceeași sursă a făcut o primă dezvăluire în acest sens.

Din totalul de 112.490 de condamnări din instanțele din Regatul Unit care nu au fost transmise statelor membre ale UE, documentele arată că până la 15 februarie s-au făcut notificări tardive cu privire la 81.706 dosare, între care 19.565 către Polonia, 17.996 către Irlanda și 12.466 către România. Biroul de cazier judiciar din Marea Britanie a declarat că în ultimele două săptămâni au fost făcute alte 7.100 de notificări.

Problema îi vizează în principal pe cetățenii din UE care nu o amprentă digitală din evidență. Dar o serie de alte erori din sistem au dus la netransmiterea notificării. Polonia nu a fost informată despre condamnările a 15 dintre cetățenii săi, deoarece aceștia au fost în mod eronat repartizați de sistemul computerizat al poliției ca fiind din Insulele Pitcairn.

Oficialii au remarcat în 2015 că sistemul era predispus la erori, mai mulți infractori condamnați fiind înregistrați cu domiciliul într-un mic atol din Oceanul Pacific, cunoscut sub numele de Insula Wake, când în realitate locuiau în Wakefield, West Yorkshire.

Problema a fost cauzată de sistemul computerizat al poliției naționale, o bază de date utilizată de organizațiile de aplicare a legii din Marea Britanie, administrată de Ministerul de Interne, care generează informări zilnice cu privire la cele mai recente actualizări.

Dacă un infractor străin este condamnat, atunci Acro Criminal Records Office, un organism britanic responsabil cu schimbul de date cu polițiile internaționale, este legal obligat, în conformitate cu legislația UE, să alerteze poliția din țara de origine a persoanei condamnate.

În urmă cu șase ani, oficialii și-au dat seama că există o eroare gravă în sistem și au avertizat Ministerul de Interne, potrivit documentelor obținute de  The Guardian. Aceste documente arată clar că problema a fost discutată încă din 2015 la un nivel înalt în cadrul Ministerului de Interne ajungându-se la concluzia că ”ar fi necesare fonduri și resurse semnificative pentru procesarea dosarelor lipsă”

Un al doilea raport intern Acro arată că o cerere pentru corectarea software-ului a fost trimisă la Ministerul de în ianuarie 2017, dar că a fost amânată. Poliția a continuat să ridice problema, dar aceasta a fost ascunsă pentru agențiile europene de aplicare a legii, ”din cauza impactului reputațional pe care l-ar putea avea”.

Abia după ce scandalul alertelor lipsă a fost descoperit de Guardian în urmă cu un an, miniștrii au informat parlamentul și s-au angajat să remedieze problema. La momentul respectiv, numărul înregistrărilor ratate era estimat la 75.000.

Sophie in ‘t Veld, europarlamentar olandez care face parte din comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, a declarat: ”Va veni ziua în care unul dintre acești oameni va comite o crimă foarte gravă și atunci toată lumea va spune: de ce nu am știut despre asta?”

In ‘t Veld a spus că scandalul a ridicat întrebări despre modul în care Marea Britanie va respecta sau nu aranjamentele de securitate și schimb de date convenite în acordul Brexit.

Exit mobile version