Site icon TIMP ROMÂNESC

CE propune prelungirea până în martie 2025 a protecției temporare pentru refugiații din Ucraina

Comisia Europeană a propus prelungirea, din 4 martie 2024 până la 3 martie 2025, a protecției temporare pentru refugiații din Ucraina.

În 4 martie 2022, UE a activat, printr-o decizie unanimă a statelor membre, Directiva privind protecția temporară , pe care a prelungit-o automat cu un an.

Comisia consideră că motivele pentru protecția temporară persistă și că, prin urmare, protecția temporară ar trebui prelungită ca răspuns necesar și adecvat la situația actuală, volatilă, care nu este încă propice întoarcerii în siguranță a refugiaților ucraineni.

Ucrainenii care fug de război sunt exceptaţi de la procedurile de azil îndelungate solicitate de obicei de ţările membre UE ș sunt eligibili imediat pentru beneficii sociale, permis de muncă şi acces la învăţământ şi locuinţe.

Statele membre UE trebuie să aprobe prelungirea cu încă un an.

Un prim anunţ în această privinţă a fost făcut săptămâna trecută de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

Propunerea Comisiei trebuie adoptată de Consiliu.

Directiva privind protecția temporară oferă protecție imediată și acces la drepturi în UE, inclusiv drepturi de ședere, acces la piața muncii, locuințe, asistență socială, asistență medicală și de altă natură.

De asemenea, ajută la prevenirea presiunii copleșitoare asupra sistemelor naționale de azil și permite statelor membre să gestioneze sosirile într-un mod ordonat și eficient.

Platforma de solidaritate „Ucraina”, înființată de Comisie la începutul războiului, reunește instituțiile UE, statele membre, țări asociate Schengen, agenții UE, organizații internaționale, autorități ucrainene și moldovenești, într-un forum informal pentru discuții pe chestiuni operaționale pentru a coordona sprijinul pe teren.

Exit mobile version