Românii care circula în afara ţării au la dispoziție, începând din această săptămănĂ, un ghid informare în legătură cu pașii necesari în cazul unui accident auto. Cel mai important lucru pe care aceștia trebuie să îl știe este că dauna pe care o provoacă sau pe care au suferit-o este garantată prin intermediul sistemului Carte Verde.
Proiectul are ca scop informarea conducătorilor auto care părăsesc teritoriul României prin intermediul unor pliante distribuite în trei dintre cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei în perioada verii: Vama Veche, Negru Vodă și Nădlac. Aceasta este prima etapă a unei campanii de informare cu privire la asigurarea Carte Verde, mai multe acțiuni care să vină în sprijinul posesorilor de asigurare RCA urmând să fie realizate anul viitor, când este vizată și atragerea mai multor parteneri din zone diferite de interes, care să contribuie la popularizarea informațiilor.
Printre altele, pliantele prezintă detalii despre asigurarea Carte Verde, țările unde aceasta este valabilă, precum și modul în care poate fi utilizată, în cazul producerii unui accident auto în afara granițelor țării.
Totodată, în pliant se menționează că “pe perioada valabilității asigurării RCA pe care o dețineți, beneficiați în mod automat și de o asigurare Carte Verde valabilă pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, precum și pentru teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elveției și Serbiei. Un document de asigurare Carte Verde este valabil pe teritoriul statelor ale căror simboluri nu sunt barate/taiate cu “X” pe formularul documentului”.
De asemenea, pliantul conține și indicații pentru șofer, în caz de necesitate, atât pentru situația în care este vinovat cât și pentru cazurile în care este victimă, ce documente trebuie să predea sau să solicite celorlalte persoane implicate.
“Când sunteți implicat într-un accident completați cu atenție toate rubricile formularului Constatare amiabilă de accident și urmăriți ca și celălalt șofer să facă acest lucru, sau așteptați să vină autoritățile competente, dacă legislația țării respective impune acest lucru. Formularul Constatare amiabilă de accident trebuie să fie cât mai complet și lizibil completat. Pentru informații suplimentare puteți contacta Biroul Național din statul de pe teritoriul căruia s-a produs accidentul (datele de contact ale birourilor naționale le găsiți pe verso documentului Carte Verde)”, se mai precizează în document.
Ghidul a fost elaborat de Biroul Asiguratorilor Auto din România, în parteneriat cu Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Poliția de Frontieră, Asociația pentru Promovarea Asigurărilor și Academia Titi Aur.
“Obiectivul BAAR, instituția în ale cărei atribuții intră gestionarea asigurării Carte Verde, este informarea corectă și completă a conducătorilor auto cu privire la drepturile, dar și obligațiile pe care le au atunci când călătoresc în străinătate și sunt implicați într-un accident auto. Prin intermediul acestei campanii, ne-am propus să venim în sprijinul șoferilor, oferindu-le un ghid complet care conține informații ușor de înțeles și aplicat”, a declarat Mădălin Roșu, presedintele BAAR.