Site icon TIMP ROMÂNESC

Ce trebuie să știe românii care vor să rămână în UK după Brexit

Guvernul britanic a publicat  în cursul acestei săptămâni, noi detalii legate de obţinerea statutului de rezident post-Brexit de către cetăţenii europeni care vor să rămână în Marea Britanie.

Astfel, aceştia vor avea o perioadă de grație de doi ani după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru a solicita rezidență și, „în majoritatea cazurilor, va fi acordată”, se precizează într-un comunicat al Ministerului de Interne de la Londra. Dacă sunt refuzaţi, solicitanţii pot contesta decizia, iar cererile nu vor fi refuzate din cauza unor „detalii tehnice minore”, mai spune sursa citată.

De asemenea, un amănunt important  pentru cei ce aplică pentru obţinerea dreptului de rezidenţă, il constituie declararea oricărei condamări penale şi acceptarea verificărilor de rigoare în baza de date. „Este o măsură rezonabilă pentru ca țara să fie apărate de cei care comit infracțiuni grave”, se mai arată în documentul citat.

„Am spus foarte clar că păstrarea drepturilor cetăţenilor europeni este principala noastră prioritate în cadrul negocierilor. Aceştia aduc o contribuţie extrem de importantă pentru economia şi societatea britanică şi nu ne dorim ca acest lucru să se schimbe ca urmare a deciziei noastre de a părăsi UE. Vom oferi sprijin tuturor celor care doresc să rămână aici şi să obţină statutul de rezident (settled status) printr-un sistem simplu şi direct de aplicare”, a declarat David Davis, ministrul care coordonează negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit stirileprotv.ro.

„Ultima rundă de negocieri a înregistrat progrese reale în această direcţie şi sper ca documentul publicat astăzi va facilita ajungerea la un acord pentru a garanta drepturile drepturile cetăţenilor europeni şi în aceeaşi măsură a britanicilor care trăiesc în UE”, a adăugat David Davis.

Documentul în limba engleză poate fi accesat şi consultat la următoarea adresă: https://www.gov.uk/government/publications/citizens-rights-administrative-procedures-in-the-uk

Exit mobile version