Mirajul muncii bine plătite peste hotare poate, câteodată, sfârşi prost.Profitând de disperarea românilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, angajatorii împing relaţia cu angajaţii până în pragul sclaviei. Sute de persoane au picat în plasa grupărilor care conduc ilegal muncitori în străinătate. După ce luna trecută procurorii DIICOT au identificat peste 50 de români care au fost duşi în Germania de o reţea de traficanţi de personae din Bacău şi i-au forţat să muncească fără să fie plătiţi sau hrăniţi corespunzător, anchetatorii au identificat recent încă 20 de victime ale aceleiaşi reţele.
Potrivit Gazeta Românească, inginerul băcăuan Ionel Dura, aflat în prezent în arest preventiv, împreună cu tatăl său şi cu alţi complici, ar fi înşelat şi exploatat pe parcursul a doi ani sute de persoane. El racola oameni disperaţi, fără venituri sau cu situaţii materiale precare, neinstruiţi şi dispuşi să accepte să plece la muncă în străinătate, le promitea un loc de muncă în construcţii foarte bine plătit (1.500 de euro pe lună), dar odată ce ajungeau în Berlin, oamenii erau forţati să muncească fără plată, agresaţi să hrăniţi necorespunzător. Pentru a împiedica plecarea muncitorilor, traficanții le confiscau actele de identitate sub pretextul că le vor face contracte de muncă.
Pentru ca astfel de evenimente să fie evitate, românii trebuie să solicite un certificat constatator de la registrul comerţului în care se află societatea de mediere, să fie verificată starea firmei şi obiectul de activitate care să-i permită genul acesta de activităţi.
De asemenea, celor care doresc să muncească în străinătate, se recomandă să solicite firmei acreditarea de la Ministerul Muncii. Orice firmă de mediere a forţei de muncă trebuie să fie acreditată. Pentru ca angajarea să fie una de încredere, trebuie incheiat un contract de mediere pentru orice ofertă de muncă prezentată, contract care nu trebuie să prevadă comisioane sau garanţii de la solicitanţii de locuri de muncă din străinătate.