Andreea Păstîrnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, a participat la Palatul Parlamentului, la ceremonia de închidere a programului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, ediția 2017 —”Descoperă și cunoaște România”, dedicat în acest an etnicilor români din Republica Moldova.
“Datorită entuziasmului vostru, al participării, a faptului că veniți așa după un drum lung de peste noapte și în această dimineață ne înconjurați cu energia voastră extraordinară, ne face să credem că putem continua acest program pe întreg anul Centenar, ce a fost lansat în luna decembrie, și că alături de voi se vor găsi tineri din celelalte comunități istorice din jurul României, care vor beneficia de acest program. Astăzi, în parlament, se găsesc în dezbatere trei legi privind comunitățile românești din afara granițelor. De altfel, una dintre cele mai importante, legea privind finanțarea comunităților românești a fost adoptată, iar mai apoi votată săptămână trecută în Camera Deputaților și sperăm că în noul an, proiectele pe care le desfășurăm cu dumneavoastră, să fie mai moderne, mai europene și mai puțin birocratice. Vreau să vă spun că avem extrem de multe dezbateri interne, există un grup interministerial care sprijină Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, un grup în care discutăm despre burse. Anul acesta a fost elaborată o nouă metodologie care a făcut mai simplă selecția pentru studenții din comunitățile istorice, iar alături de Ministerul Educației Naționale, pe langă programele educaționale speciale, suntem în plină dezbatere deoarece în urmă cu câteva zile a fost adoptată o ordonață de urgență prin care, pentru prima dată, acordăm un pachet educațional tinerilor elevi români din Ucraina”, le-a spus Andreea Păstîrnac, tinerilor veniți din Republica Moldova.
Ministrul a afirmat că în urma unor astfel de întâlniri „se nasc idei”, fiecare din celelalte etape fiind dedicată unui alt subiect. „Cred că este o schimbare, pentru că acest program nu este doar unul de laborator, pe care îl multiplicăm pur și simplu. Este un program care arată că în fața noastră sunt tineri care își doresc să se apropie de România, aici, la ei acasă, sau în alte părți în Uniunea Europeană. Sunt tineri care își doresc o colaborare intensificată”, a declarat, ministrul Andreea Păstîrnac, potrivit agerpres.
Prima etapă a proiectul a inclus o dezbatere despre mass-media în construirea relațiilor între comunități și despre rolul noilor platforme de media, al noilor platforme sociale în marcarea relațiilor bilaterale și în construirea profilului comunităților românești. Cea de a doua serie a fost dedicată rolului tinerilor în formarea elitelor politice.
„A treia și ultima etapă din acest an a programului „Descoperă și cunoaște România” se referă la colaborarea sectorială, o paletă de domenii care constituie ansamblul nu doar al unei relații bilaterale, ci ansamblul unor relații dedicate comunităților istorice, dar și noii diaspore emergente. Cred foarte mult că viitoarele luni vor aduce, sper, chiar și aceiași tineri care au mai fost în program și sper că ei vor fi și viitorii interlocutori ai ministerului în programele pe care le derulăm în Republica Moldova, programe dedicate educației în primul rând, dar și dezvoltării și cercetării”, a spus Păstîrnac, conform sursei citate.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai ministerelor Transporturilor, Educației Naționale, Energiei și Cercetării, tinerii basarabeni interesându-se în special de posibilitatea continuării studiilor în România prin intermediul sistemului de burse și al altor facilități acordate de Guvernul român.
Primele două etape ale proiectului s-au desfășurat în perioadele 13 — 15 octombrie, respectiv 10 — 12 noiembrie, fiecare etapă implicând câte 100 de participanți etnici români din Republica Moldova.
MRP dorește să continue programul „Descoperă și cunoaște România” pe tot parcursul anului 2018, dedicat Centenarului, edițiile viitoare urmând a se adresa celorlalte comunități românești din afara granițelor.