Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a avertizat că seceta cu care se confruntă Europa ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani.
Totodată, cercetătorul Andrea Toreti spune că seceta severă va deveni tot mai răspândită pe continent.
„Nu am terminat încă de analizat pe deplin seceta de anul acesta, fiind încă în desfășurare, dar din experiență pot spune că e probabil mai grav decât în 2018. Și ca să vă faceți o idee, seceta din 2018 a fost cea mai gravă din ultimii 500 de ani”, a spus Toreti, citat de Euronews.
Ceea ce este foarte îngrijorător anul acesta e că și următoarele 3 luni se anunță tot extrem de uscate, mai ales în vestul și centrul Europei, dar și în Marea Britanie.
Specialiștii avertizează că, dacă nu sunt luate măsuri urgente, „fenomenul se va intensifica și se va extinde cu efecte dramatice în Europa, atât în nord, cât și în sud”.
Italia este printre cele mai afectate, la fel ca sudul Franței și mare parte din Spania și Portugalia.
„Datele noastre arată că debitele extrem de scăzute vor afecta aproape toate râurile Europei”, a pus Toreti, dând exemplu Rinul, ale cărui cote au pus Olanda în mare dificultate.
În ce privește Franța, care se confruntă cu al 4-lea val de caniculă, Guvernul a anunțat că este cea mai gravă secetă din istorie.
Iar în Marea Britanie, care în niciun caz nu era cunoscută până acum pentru veri fierbinți, temperaturile de peste 35 de grade din acest nou val de caniculă au forțat autoritățile să raționalizeze apa.sursa:spotmedia.ro