Site icon TIMP ROMÂNESC

Cea mai mare provocare pentru români o reprezintă, în continuare, costurile legate de trai, urmate de sănătate și situația economică

Majoritatea românilor sprijină libera circulație a cetățenilor europeni și au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană. Ei declară majoritar că au încredere în construcția europeană și consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în Uniune.

Potrivit celui mai recent Eurobarometru, la nivel UE 27 sprijinul pentru o serie de acțiuni întreprinse ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia rămâne foarte mare. Aproape nouă din zece (89%) sunt de acord cu acordarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război și mai mult de opt din zece (84%) sunt de acord cu primirea în UE a persoanelor care fug de război. 72% sunt de acord cu acordarea de sprijin financiar Ucrainei.

Aceeași proporție (72%) susține sancțiunile economice impuse guvernului, companiilor și persoanelor din Rusia. Aproximativ șase din zece aprobă acordarea de către UE a statutului de candidat Ucrainei (61%) și finanțarea de către UE pentru achiziționarea și furnizarea de echipamente militare Ucrainei (60%).

Al 100-lea sondaj Eurobarometru standard arată că șapte cetățeni ai UE din 10 (70%) cred că Uniunea Europeană este un loc de stabilitate într-o lume cu probleme. Acesta este cazul majorității respondenților din toate statele membre.

O mare parte dintre români (57%) continuă să evalueze situația economiei europene ca fiind bună, cu 33% dintre ei care apreciază că aceasta nu se va schimba în următoarele 12 luni, iar 31% considerând că aceasta chiar se va îmbunătăți. La nivel UE27, percepțiile sunt ceva mai sumbre, europenii fiind împărțiți între cei care cred că situației economiei europene este bună (45%) și cei care o consideră proastă (44%). În plus, numărul europenilor care cred că situația economiei UE se va îmbunătăți (19%) este mult sub cel al europenilor care nu cred că se va schimba (44%) sau chiar se va înrăutăți (28%).

Printre principalele provocări cu care se confruntă românii, la nivel personal sau național, sunt creșterea prețurilor, inflația și costul de trai (44%, ambele), sănătatea (21 și, respectiv, 18%) și situația financiară personală (19%) sau cea economică a țării (25%). Preocupările europenilor sunt similare la nivel personal, imigrația urcând în top până pe locul doi în ce privește provocările cu care se confruntă propriile țări.

Au urcat în top și preocupările privind situația internațională, ca provocare cu care se confruntă Uniunea Europeană în ansamblul ei (25% RO și 24% UE27), în contextul războiului din Ucraina și al crizei din Orientul Mijlociu. În acest context, majoritatea românilor susțin măsurile și sprijinul acordat de UE Ucrainei (56% vs. 72% UE27) și consideră că, prin condamnarea invaziei ruse, Uniunea apără valorile europene (65% vs. 75% UE27). Susținerea Ucrainei este exprimată și prin faptul că jumătate dintre români susțin acordarea statutului de țară candidată Ucrainei, pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene (53% vs. 61% UE27).

Ca principale surse de informare, românii folosesc programele TV, internetul, rețelele sociale sau radioul, precum și discuțiile cu cei apropiați. Majoritatea românilor apreciază că rețelele sociale sunt o modalitate modernă de a fi la curent cu temele politice (67%) și, în același timp, că informațiile pe aceste teme de pe rețelele sociale nu sunt de încredere (55%). Majoritatea europenilor (67 și, respectiv, 60%) sunt de aceeași părere, pe ambele subiecte.

Eurobarometrul standard, ajuns la cea de-a 100-a ediție, este un studiu transnațional realizat de două ori pe an prin interviuri față în față, pentru a evalua și compara tendințele opiniei publice în statele membre ale UE.

Eurobarometrul Standard 100 (toamna 2023) a fost realizat între 23 octombrie și 15 noiembrie 2023 în cele 27 de state membre ale UE. 26.471 de cetățeni ai UE au fost intervievați față în față.

Pentru România, informațiile prezentate în raport au fost colectate printr-un sondaj de opinie desfășurat în perioada 23 octombrie-12 noiembrie 2023, de Centrul pentru Studierea Opiniei și Pieței, pe un eșantion de 1.062 de respondenți cu vârsta de peste 15 ani.

Exit mobile version