Ministerul Afacerilor Externe a lansat ”Ghidul alegătorului român din străinătate”, un material informativ pentru informarea alegătorilor români din străinătate cu privire la condiţiile de exercitare a dreptul de vot la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.
Ghidul face parte din campania Ministerului Afacerilor Externe de informare a românilor afara granițelor în legătură cu modalităţile de exercitare a dreptului de vot pe care le au la dispoziţie la alegerile parlamentare din acest an.
Ghidul conţine informaţii referitoare la categoriile de cetăţeni români care pot să voteze în străinătate, modalităţile de exercitare a votului în străinătate, programul de votare, documentele în baza cărora se poate exercita dreptul de vot la secţiile de votare din străinătate, instrucţiuni privind exercitarea votului prin corespondenţă ş.a.
Ghidul poate fi consultat pe pagina de web a MAE, la secţiunea dedicată votului în străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.
De asemenea, pentru identificarea celei mai apropiate secţii de votare, alegătorii români din străinătate pot consulta lista integrală a celor 417 secţii de votare din străinătate.
La alegerile din 11 decembrie 2016 alegătorii români din străinătate vor avea la dispoziţie 417 secţii de votare, cu 111 mai multe decât la alegerile parlamentare din 2012 şi cu 123 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2014.
Ministerul Afacerilor Externe informează că, potrivit prevederilor legislaţiei privind alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, la scrutinul din 11 decembrie 2016, în străinătate îşi pot exercita dreptul la vot cetăţenii români cu domiciliul sau resedinta în străinătate. Aceștia pot vota:
- prin corespondență, dacă s-au înscris în Registrul electoral cu această opțiune în termenul prevăzut de lege (în perioada 1 aprilie -14 septembrie 2016);
- la oricare din secţiile de votare organizate în străinătate.
Potrivit prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, pregătirea şi organizarea scrutinului în străinătate sunt asigurate de Biroul Electoral de Circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara ţării, cu sprijinul logistic al Ministerului Afacerilor Externe.