Site icon TIMP ROMÂNESC

Cel puțin 158 de morți și un nou cod roșu în Spania

Peste 1.200 de soldați din unitățile de salvare de urgență din Spania s-au alăturat lucrătorilor de urgență regionali și locali în căutarea cadavrelor și a supraviețuitorilor, autoritățile spaniole spunând că numărul morților este probabil să crească.

Guvernul spaniol a mobilizat sute de soldați pentru distribuirea ajutoarelor de bază după inundațiile devastatoare, cel mai grav dezastru natural al țării din ultimele decenii, în care și-au pierdut viața peste 150 de persoane.

Ploile torenţiale şi furtunile cu grindină au provocat inundaţii în mai multe regiuni, cea mai afectată provincie fiind Valencia, transformând străzile în râuri care au rupt parterul caselor.

Până joi după-amiază, autoritățile regionale din Valencia au publicat un bilanț preliminar actualizat de morți, anunțând că bilanțul, încă provizoriu, a ajuns la 158 de victime.

Alți doi au fost găsiți morți în vecinatatea Castilla-La Mancha și unul în Málaga. Alte zeci sunt încă dispărute, spun autoritățile.

Numărul românilor daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania este 16. MAE, prin intermediul Consulatului României la Castellón de la Plana, verifică informațiile cu privire la posibila dispariție a 16 cetățeni români și menține contactul permanent cu autoritățile spaniole, verificările fiind în desfășurare.

Celulă de criză

Premierul Marcel Ciolacu a convocat joi miniştrii şi reprezentanţii mai multor instituţii guvernamentale pentru a discuta situaţia românilor din Spania.

La întâlnirea de lucru au fost miniştrii Externelor, Luminiţa Odobescu, Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, Sănătăţii, Alexandru Rafila, Transporturilor, Sorin Grindeanu, reprezentanţii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Nou cod roşu

În plus, MAE anunţă că a fost emis cod roşu de fenomene meteo extreme pentru provincia spaniolă Castellon, fiind prognozate precipitaţii abundente, ce pot acumula 180 litri/m² pe o perioadă de 12 ore. De asemenea, sunt prognozate grindină şi descărcări electrice.

Cele mai afectate localităţi sunt următoarele: Peñíscola, Torreblanca, Vall d’Alba, Vila-real, Oropesa, Segorbe, Viver, IES Viver-Jérica, Les Coves de Vinromà, Xert, Tírig, La Salzadella, Forcall, Olocau, La Mata, Sant Mateu, Vinaròs, Castelló de La Plana, Betxí, Borriana şi Almassora.

Peste 1.200 de soldați din unitățile de salvare de urgență din Spania s-au alăturat lucrătorilor de urgență regionali și locali în căutarea cadavrelor și a supraviețuitorilor. Ministrul Apărării, Margarita Robles, a declarat pentru postul de radio Cadena Ser că numărul morților este probabil să crească.

În acest context, autorităţile de protecţie civilă au emis noi recomandări cetăţenilor de a rămâne în interior, în punctele cele mai înalte ale caselor, iar în ipoteza în care se află în exterior să se adăpostească spre zone mai înalte.

Perioadă de doliu

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a promis sprijinul guvernului pentru zonele afectate de inundații, când a vizitat joi Valencia. El a îndemnat oamenii să rămână acasă, spunând că situația rămâne instabilă.

Sánchez a spus că prioritatea a fost găsirea celor dispăruți și a promis sprijin atât timp cât este nevoie pentru a ajuta zonele afectate și reconstrucția.

El a adăugat că a vorbit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a oferit asistența UE și a spus că și statele membre au făcut eforturi pentru a oferi resurse.

Ministrul spaniol al transporturilor spune că în unele dintre sutele de vehicule blocate se află cadavre.

Regele Felipe al VI-lea a exprimat condoleanțe familiilor afectate și a avertizat cu privire la „distrugerea enormă” a infrastructurii și bunurilor ca urmare a furtunii.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat reporterilor de la Bruxelles că UE „va ajuta la coordonarea echipelor de salvare” folosind sistemul său de geomonitorizare prin satelit Copernicus.

Mii de oameni din Valencia au rămas fără apă și electricitate și sute au rămas blocați după ce mașinile lor au fost distruse sau drumurile au fost blocate. Regiunea a rămas parțial izolată, cu mai multe drumuri și linii de tren rupte, inclusiv serviciul de mare viteză către Madrid, despre care oficialii spun că nu va fi reparat timp de câteva zile.

Un tren de mare viteză cu aproape 300 de persoane la bord a deraiat în apropiere de Malaga, marți, dar autoritățile feroviare au declarat că nimeni nu a fost rănit. Mai multe zboruri au fost anulate sau deviate spre alte aeroporturi.

Avertismente întârziate criticate

În interviuri cu radiodifuzorii spanioli și postări pe rețelele sociale, locuitorii din regiunea Valencia au pus sub semnul întrebării pregătirea autorităților.

Guvernul regional a fost criticat pentru că nu a trimis avertismente de inundații pe telefoanele mobile până la ora locală 20, marți, moment în care mai multe orașe și sate erau deja inundate de ore întregi.

Serviciul meteorologic național din Spania AEMET a anunțat că în opt ore, în Valencia, a plouat mai mult decât în ​​ultimele 20 de luni, considerând fenomenul „extraordinar”.

În ultimii ani, Spania a trecut prin furtuni de toamnă similare, dar ceea ce s-a produs în ultimele zile nu are termen de comparație.

Numărul actual de morți este cel mai grav cauzat de inundații în Europa din 2021, când au fost pierdute cel puțin 243 de vieți în Germania, Belgia, România, Italia și Austria. Se crede că este cel mai mare dezastru de inundații din Spania din 1973, când s-a estimat că peste 150 de persoane au murit în inundațiile din sud-est.

AEMET, institutul de meteorologie spaniol, a spus că inundațiile fulgerătoare sunt rezultatul unei gota fría, sau picătura rece, fenomen care apare atunci când aerul polar rece se deplasează peste apa caldă a Mării Mediterane. Oamenii de știință spun că agravarea fenomenelor meteorologice extreme este probabil cauzată de schimbările climatice.

 

 

Exit mobile version