Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară și Institutul Polonez din București au organizat miercuri, 17 martie 2021, în Sala de Marmură a Cercului Militar Național, în format hibrid, Conferința științifică internațională ”Centenarul alianței militare româno-poloneze”.
Evenimentul a fost deschis de Simona Cojocaru, secretar de Stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale și Maciej Lang, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Polone în România, care au abordat momentul istoric de referință de la 3 martie 1921, prin sublinierea impactului fundamental asupra dinamicii relațiilor militare dintre cele două țări.
La eveniment au participat directorii celor două institute – Carmen-Sorina Rîjnoveanu, director al Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară și Natalia Mosor, director al Institutului Polonez din București, respectiv istorici, cercetători și experți din România și Polonia.
Simona Cojocaru a reiterat importanța Parteneriatului Strategic dintre cele două state, statutul de aliați în cadrul NATO, precum și de state membre ale UE. Nu în ultimul rând, a salutat organizarea acestui eveniment care demonstrează, încă o dată, relația bilaterală excelentă dintre România și Polonia.
În cadrul evenimentului au fost prezentate o serie de apariții editoriale de excepție: un prim volum dintr-o serie de culegeri de documente referitoare la relațiile româno-polone, un album conținând facsimile ale documentelor originale semnate în cadrul alianței, alături de numeroase fotografii inedite, precum și un număr comun al Revistei de Istorie Militară, toate dedicate relațiilor româno-polone în perioada interbelică.
În partea a doua a reuniunii a avut loc o masă rotundă, cu participarea unor istorici, cercetători și experți din România și Polonia, dezbaterile analizând și oferind noi valențe relațiilor bilaterale între cele două războaie mondiale, din perspectiva cercetării istorice. Foto: MApN