”Centenarul femeilor din arta românească” este un proiect compus, constând în expoziție-cercetare, dezbatere, masă rotundă și publicație, produs de PostModernism Museum, beneficiind de co-finanțare din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale și de parteneriate strategice cu Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Municipiului București și Muzeul de Artă Brașov.
În data de 8 noiembrie 2017, la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, va avea loc vernisajul expoziţiei „Centenarul femeilor din arta românească”. Expoziția este deschisă în perioada 8 noiembrie 2017- 28 februarie 2018, iar din martie 2018 este găzduită de Muzeul de Artă Brașov. „Fenomenele culturale și artistice au cunoscut încă de la începutul secolului XX o largă participare artistică nu doar din partea bărbaților, ci și a femeilor. Absența remarcării și creditării rolului acestora a întârziat aproape mai bine de un secol, din pricina societăților patriarhale cu o puternică influență machistă. Recuperarea istorică a prezențelor feminine și a rolului lor a depășit faza activistă a feminismului și încearcă restabilirea firească a unor echilibre sociale și culturale de o mare importanță istorică”, a subliniat Cosmin Nasui, curator și istoric de artă.
„Expoziția își propune să prezinte strategia Muzeului de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal în documentarea creației artistice a zilelor noastre. De asemenea, cu acest prilej se dorește deschiderea unor noi căi de colaborare și crearea unei platforme de cercetare pentru colecțiile de artă contemporană și proiecția dezvoltării lor în viitor”, a afirmat şi Robert Ștrebeli, curator al Muzeului de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal.
Expoziția-cercetare „Centenarul femeilor din arta românească” este alcătuită din lucrări de artă originale, artefacte, memorabilia, cataloage, arhivă digitală, o serie de infografice care prezintă sub-temele cercetării și două proiecții video: una care cuprinde o generoasă selecție de interviuri video cu artiste contemporane și o alta care derulează o amplă arhivă de imagini cu opere de artă realizate de artiste femei în perioada centenarului.
Expoziția include lucrări de artă de la peste treizeci de artiste. De asemenea, latura inedită a expoziției este prezentarea, ca index și ca arhivă digitală, a peste 850 de artiste din România, dintre care unele mai puțin cunoscute, datorită faptului că nu au beneficiat încă de recuperare și reevaluare istorică.
Lucrările din expoziție fac parte din colecția Muzeului de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal, Colecția George Șerban și Nasui Collection & Gallery. Itinerarea la Muzeul de Artă Brașov în 2018 va aduce expoziției lucrări din colecția acestuia.
Expoziția „Centenarul femeilor din arta românească” de la Muzeul Național Brukenthal este realizată în cadrul programului „Invitați la Muzeul de Artă Contemporană” și face parte din Agenda culturală a aniversării Bicentenarului Brukenthal 2017.
În data de 26 noiembrie 2017, la Sibiu, va fi lansată publicaţia „Centenarul femeilor din arta românească”. Aceasta este alcătuită din studiile autorilor: Adrian Buga, Alin Ciupală, Marian Constantin, Iulia Mesea, Cosmin Nasui, Cristian Vasile, Victor Sămărtinean, un studiu inedit de Yvonne Hasan (1925-2016), nepublicat până acum, acompaniate de reproducerile lucrărilor de artă realizate de artiste. De asemenea, publicația conține un index de peste 850 de nume de artiste și o secțiune de bibliografie.