Site icon TIMP ROMÂNESC

Centru de Studii Românești, inaugurat la Cernăuți

La sfârșitul săptămânii trecute, la Universitatea ”Iurii Fedkovici” din Cernăuți a avut loc inaugurarea festivă a Centrului de Studii Românești, rezultat al colaborării dintre Facultatea de Istorie, Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale – Catedra de Relaţii Internaţionale din cadrul Universității cernăuţene și Institutul pentru Democraţie şi Dezvoltare, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi și al Consiliului Regional Cernăuți.

Obiectivele CSR sunt promovarea și susținerea oamenilor de știință din Ucraina și România, interesați de studiile românești. CSR reunește specialiști în relații internaționale, științe politice, istorie, drept, etnologie și economie, interesați de relațiile dintre cele două state, facilitându-le studiile, cercetarea științăfică și schimbul de informații reciproc.

dr. Liubov Melnychuk, director al Centrului de Studii Românești, asistent la Catedra de Relații Internaționale din cadrul Universității ”Iurii fedkovici” din Cernăuți

Potrivit lui Liubov Melnychuk, directoarea Centrului, CSR va facilita desfășurarea unor conferințe naționale și internaționale pe tema studiilor românești, vor fi organizate seminarii și sesiuni știiințifice la care vor fi invitați, alături de experți, cercetători și studenți. De asemenea, vor fi organizate evenimente culturale dedicate temelor românești și relațiilor româno-ucrainene, care vor fi reflectate în publicațiile pe care Centrul le va edita.

Dna. Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuți, și dl. Stepan Melnyciuk, rectorul Universității ”Iurii Fedkovici” din Cernăuți, inaugurând Centrul de Studii Românești

Dna. Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuți, care a tăiat panglica de inaugurare a Centrului împreună cu rectorul Stepan Melnyciuk, a salutat inițiativa tinerilor cadre didactice și cercetători ai universității cernăuțene, subliniind caracterul european al proiectului: „Acest centru este un nou proiect european pentru Universitatea din Cernăuţi şi pentru că Facultatea de Istorie, Politologie şi Relaţii Internaţionale şi-a asumat responsabilitatea, ca tradiţie istorică, de a promova relaţia cu România şi în acest context deosebit de actual şi foarte eficient pentru dezvoltarea unor proiecte europene. Venind cu această frumoasă iniţiativă, mulţumim autorităţilor ucrainene şi române, conducerii Universităţii şi Facultăţii de Istorie, Politologie şi Relaţii Internaţionale, personal dlui Melnyciuk, pentru promovarea acestei idei. Centrul de Studii Româneşti a reunit astăzi aici participanţi, autorităţi locale şi din România, antrenându-ne într-un dialog foarte util, european, pentru găsirea posibilităţilor de consolidare a relaţiilor noastre bilaterale”.

 

Senatorul Viorel Badea, vicepreședinte al Comisiei românilor de pretutindeni, a vorbit despre caracterul multicultural al orașului Cernăuți și al Universității ”Iurii Fedkovici”, un excelent punct de plecare pentru viitoarele colaborări: ”Acest oraș și această regiune joacă un rol esențial, pentru că Cernăuțiul a fost dintotdeauna un oraș multicultural. Cernăuțiul a fost dintotdeauna unloc în care mai multe neamuri s-au întâlnit și au putut să prospere și au utut să creeze o civilizație. În urul nostru crește o civilizație europeană sănătoasă. Din acest punct vom putea porni sau reporni motorul parteneriatului nostru și al colaborării noastre și din Universitatea din Cernăuți vom putea de asemenea să arătăm întregii Europe că în această zonă, în această parte a lumii, că o nouă realitate se naște. (…) E foarte important cee se întâmplă aici și pentru că în aceste zile reușim să refacem un traseu întrerupt nu din vina noastră, ci din vina vicisitudinilor istoriei. Acest Centru de Studii Românești poate contribui major la unele clarificări nu numai la nivel cultural, dar și la nivel politic în regiunea noastră”, a spus senatorul român. Parlamentarul român a lansat invitația coordonatorilor acestui Centru de a deveni co-organizatori ai unei dezbateri în Parlamentul României pe tema actualelor realități ale Ucrainei, inclusiv despre situația minorității române din Ucraina.

Și deputatul ucrainean George Timiș, cel care reprezintă în Rada de la Kiev și minoritatea română din Ucraina, a salutat deschiderea Centrului, apreciind că sprijinul pe care România și reprezentanții acesteia l-au acordat statului vecin, ”demonstrând poporului ucrainean, prin toate măsurile și inițiativele lansate, că este un bun partener și un bun prieten”. Acesta a declarat pentru Timp Românesc că, în calitatea sa de reprezentant al minorității române din Parlamentul ucrainean intenționează să se implice în proiectele transfrontaliere din regiune, nu doar la nivel bilateral (România-Ucraina – n.r.), ci chiar trilateral (România-Ucraina-Moldova – n.r.).

În contextul deschiderii CSR, ca primă activitate a Centrului a fost organizată Conferința Internațională ”Tendințe actuale în cooperarea regională ucraineano-romno-moldavă”, la care au participat cu comunicări reprezentanți ai mediului academic din România, Ucraina și Rep. Moldova, preocupați de problematica relațiilor internaționale, geopolitică și recentele evoluții din regiune.

Exit mobile version